Του Γιώργου Λαμπίρη
Ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σε αναλογία με το μέγεθος της οικονομίας της. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, μετά από παραγγελία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών.
Στην τέταρτη θέση η Ελλάδα στο σύνολο των φόρων ακίνητης περιουσίας
Έτσι, το σύνολο των εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρώτη θέση κατέχει η Γαλλία με 4,7% και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 4,3% και ακολουθεί το Βέλγιο με 3,6%, η Ελλάδα με 3,2%, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Ισπανία και η Ιταλία με 2,7%.
Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης ανέρχεται σε ποσοστό 2,4% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 2,6% που καταγράφει ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η χώρα μας στην πρώτη θέση σε φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ
Σε ό,τι αφορά τους επαναλαμβανόμενους φόρους, η Ελλάδα βρίσκεται μία θέση υψηλότερα, καταλαμβάνοντας την 3η θέση, με ποσοστο 2,8% του ΑΕΠ. Κυρίως όμως στους φόρους κατοχής ακινήτων, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, παρατηρείται ότι η χώρα μας κατέχει την υψηλότερη θέση, ανάμεσα στις χώρες, για τις οποίες διατίθενται στοιχεία. Έτσι, σε ό,τι αφορά το φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα στην πρώτη θέση έχει ποσοστό 1,7% του ΑΕΠ, το Ηνωμένο Βασίλειο 1,5%, η Γαλλία 1,4%, η Ιταλία 1,3%, το Βέλγιο και η Ισπανία 1,2%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη των στατιστικών που συγκεντρώνει η Κομισιόν και επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ.
Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2017, η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας με φόρο κατοχής, υπερέβη τα 3,1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2007 που ήταν μόλις 207 εκατ. ευρώ. Επίσης, στη διάρκεια του 2013 εισπράχθηκαν τα περισσότερα έσοδα από φόρους κατοχής ακινήτων, διότι παράλληλα με το ΕΕΤΗΔΕ πληρώθηκε και ο ΦΑΠ προηγούμενων ετών.
Πολύ χαμηλά τα έσοδα ΦΠΑ από νέες οικοδομές
Στον αντίποδα, χαρακτηριστική είναι η εικόνα του ΦΠΑ που εισπράχθηκε από το κράτος για νέες οικοδομές, γεγονός που αντανακλά τις αισθητά μειωμένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, σε νέα κτίρια. Έτσι, στη διάρκεια του 2017 μπήκαν στα ταμεία του κράτους μόλις 14,3 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένα σε σχέση μετα 13 εκατ. ευρώ του 2016. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2008 ήταν 75,9 εκατ. ευρώ και το 2009 71,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019, ήταν 64,2 εκατ. ευρώ για να κάνει απότομη βουτιά στα 35,4 εκατ. ευρώ το 2011, ακολουθώντας στη συνέχεια διαρκώς πτωτική πορεία.