(Υποχρέωση σύνταξης των πρώτων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων στο λογιστικό πλαίσιο των ελληνικών λογιστικών προτύπων – ΣΟΛ ΑΕ)
ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ
ΕΡΩΤΗΜΑ
ΑΕ η οποία εντάσσεται στις Μεγάλες Οντότητες βάσει των ορίων του Ν.4308/2014, στη διάρκεια της χρήσης 2018 σύστησε κατά 100% θυγατρική εταιρεία. Βάσει των οικονομικών μεγεθών της 31.12.2018,σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4308/2014, προκύπτει ότι η μητρική και θυγατρική της ότι αποτελούν Μεγάλο Όμιλο στη χρήση 2018.
Υποχρεούται η μητρική να συντάξεις ενοποιημένες οικονομικες καταστάσεις για την χρήση 2018 (1η χρήση ύπαρξης του Ομίλου) ;
ΓΝΩΜΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Στις παραγράφους 3 έως 5 του άρθρου 31 του ν.4308/2014 αναφέρονται τα κάτωθι:
“3. Μεγάλοι όμιλοι είναι οι όμιλοι που αποτελούνται από μία μητρική και θυγατρικές οντότητες προς υπαγωγή σε ενοποίηση, οι οποίοι σε ενοποιημένη βάση κατά την ημερομηνία του ισολογισμού της μητρικής οντότητας, υπερβαίνουν τα όρια τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα τρία κριτήρια:
α) Σύνολο ενεργητικού: 20.000.000 ευρώ.
β) Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: 40.000.000 ευρώ.
γ) Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου: 250 άτομα.
4. Τα όρια ενεργητικού και κύκλου εργασιών των παραγράφων 1 έως 3 του παρόντος άρθρου ισχύουν μετά την αφαίρεση των συμψηφισμών και των απαλοιφών των παραγράφων 4 και 8 του άρθρου 34. Αν δεν λαμβάνονται υπόψη οι προαναφερόμενοι συμψηφισμοί και απαλοιφές τα όρια αυτά προσαυξάνονται κατά 20%.
5. Όταν ένας όμιλος υπερβαίνει ή παύει να υπερβαίνει τα όρια δύο εκ των τριών κριτηρίων των παραγράφων 1 έως 3 του παρόντος άρθρου κατά την ημερομηνία ισολογισμού της μητρικής οντότητας για δύο διαδοχικές περιόδους, για τους σκοπούς εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτού του νόμου η αλλαγή κατηγορίας μεγέθους ενεργοποιείται από την περίοδο που έπεται των δύο εν λόγω διαδοχικών περιόδων”.
Το κείμενο της ανωτέρω παραγράφου 5 είναι παρόμοιο με το κείμενο της παραγράφου 9 του άρθρου 2 που αφορά την κατηγοριοποίηση σε μεγέθη των οντοτήτων, το οποίο παρατίθεται κατωτέρω:
“Όταν η οντότητα υπερβαίνει ή παύει να υπερβαίνει τα όρια δύο εκ των τριών κριτηρίων των παραγράφων 2 και 4 έως 6 ή το κριτήριο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου για δύο διαδοχικές περιόδους, για τους σκοπούς εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτού του νόμου η αλλαγή κατηγορίας μεγέθους ενεργοποιείται από την περίοδο που έπεται των δύο εν λόγω διαδοχικών περιόδων“.
Το ΣΛΟΤ έχει απαντήσει σε ερωτήσεις κατάταξης νεοϊδρυθείσας εταιρείας με κριτήριο το μέγεθος (ΑΠ./2016, ΑΠ 1005/2018 και ΑΠ 336/2019).
Κατ’ αντιστοιχία με την ερμηνεία των διατάξεων του νόμου για την νεοιδρυθείσα εταιρεία το μέγεθος ενός νεοσχηματιζόμενου ομίλου στην πρώτη του χρήση είναι “μικρός όμιλος”.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο όμιλος του ερωτήματος, κατά τα δύο πρώτα έτη σχηματισμού του (2018 και 2019),και εφόσον συνεχίζει να έχει τα προβλεπόμενα οικονομικά μεγέθη, θα καταταχθεί στην κατηγορία του μικρού ομίλου και το τρίτο έτος (2020) θα καταταχθεί σε κατηγορία με βάση τα μεγέθη των δύο πρώτων ετών μετά το σχηματισμό του.
Διευκρινίζεται ότι στο λογιστικό πλαίσιο των Δ.Π.Χ.Π. δεν υφίστανται τα ανωτέρω κριτήρια (περιορισμοί) για την αναβολή σύνταξης ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Κατά συνέπεια με βάση τα δεδομένα του ερωτήματος και εφόσον οι εταιρείες που συνθέτουν τον Όμιλο συνέτασσαν τις οικονομικές τους καταστάσεις σύμφωνα με το λογιστικό πλαίσιο των Δ.Π.Χ.Π. η υποχρέωση σύνταξης ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων θα υφίστατο από την πρώτη χρήση δημιουργίας του Ομίλου δηλαδή την χρήση 2018.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι, Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.