Ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής θέτει προσεχώς σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Παρά τη σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια, βάζοντας και τους πολίτες για μία ακόμη φορά στην προσπάθεια περιορισμού της.
Έτσι λοιπόν η φορολογική διοίκηση θέτει σε εφαρμογή την πλατφόρμα καταγγελιών. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες και θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος. Παράλληλα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν αναλυτικά την καταγγελία για ότι έχει υποπέσει στην αντίληψη τους.
Παράλληλα, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αναμένεται να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους για το λαθρεμπόριο αλλά και τη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στα μεγάλα λιμάνια της χώρας ελέγχοντας όλα τα φορτία που διακινούνται. Στόχος των ελεγκτών σε πρώτη φάση είναι να ελέγξουν εάν τηρείται η φορολογική νομοθεσία. Οι ελεγκτές ζητούν το δελτίο αποστολής και ελέγχουν εάν όσα αναγράφονται σε αυτό εμπεριέχονται στο φορτίο. Αμέσως μετά οι ελεγκτές διενεργούν ελέγχους σε δύο επίπεδα. Αρχικά στην επιχείρηση πώλησης του εμπορεύματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η συναλλαγή έχει καταχωρηθεί στα βιβλία της. Εν συνεχεία ελέγχουν τον λήπτη της παραγγελίας. Με τη διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη η ΑΑΔΕ επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο ελέγχοντας όλη την αλυσίδα. Η εκτίναξη των αγοραπωλησιών και των νέων κατασκευών έχει οδηγήσει την ΑΑΔΕ στην εντατικοποίηση και διεύρυνση των ελέγχων στον κλάδο με στόχο να περιορισθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία νέες εφαρμογές για το λαθρεμπόριο καυσίμων και γενικότερα προϊόντων στα οποία επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ειδικότερα σχεδιάζονται :
Επαναξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου και λήψη νέων μέτρων, όπου χρειάζονται, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση φαινομένων λαθρεμπορίου και τη θωράκιση του υγιούς εμπορίου.
Ολοκλήρωση πληροφοριακού συστήματος αξιοποίησης δεδομένων (MIS), για την αξιοποίηση των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της νοθείας στα καύσιμα.
Ολοκλήρωση ψηφιακών εφαρμογών λήψης στιγμάτων γεωγραφικού εντοπισμού πλωτών εφοδιαστικών μέσων και βυτιοφόρων οχημάτων (GPS), για τον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων.
Πρόσβαση των ελεγκτών στα συστήματα της ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, κατά τη στιγμή του ελέγχου.
Δημιουργία θαλάμου επιχειρήσεων με εξειδικευμένες εφαρμογές επικοινωνίας και αξιοποίησης πληροφοριών για την επίτευξη δικτυοκεντρικής διοίκησης στο «πεδίο» των ελέγχων.
Δημιουργία υποδομών, εξοπλισμού και ψηφιακών εφαρμογών παρακολούθησης της διέλευσης από τα σύνορα των φορτηγών και των εμπορευματοκιβωτίων.