Τέλος στη φοροδιαφυγή (όσο αυτό είναι δυνατόν) επιχειρεί να βάλει η εφορία αλλάζοντας τα πάντα που σχετίζονται με την έκδοση αποδείξεων.
Σύμφωνα με στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «οι φορολογικοί μηχανισμοί δεν μας λένε όλη την αλήθεια για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων», είναι ένα σύστημα όπως επισημαίνει το οποίο δεν θεραπεύεται και θα πρέπει να αλλάξει ώστε να περιορισθεί η απόκρυψη εισοδημάτων και γενικότερα η φοροδιαφυγή που συντελείται μέσω των φορολογικών μηχανισμών και των λογισμικών που χρησιμοποιούνται. Όπως τονίζουν από τη φορολογική διοίκηση οι φορολογικοί μηχανισμοί είχαν δημιουργηθεί αρχικώς για τις πωλήσεις χονδρικής και όχι λιανικής πώλησης δηλαδή στον καταναλωτή.
Ήδη οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους διάφορων λογισμικών που κυκλοφορούν και τις δυνατότητες «χακαρίσματος» αυτών. Αυτά που διαπιστώνουν οι ελεγκτές ξεπερνούν κατά πολύ τη φαντασία και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα σύστημα που δεν διορθώνεται αλλά καταργείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της Α.Α.Δ.Ε. είναι η χρησιμοποίηση συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και τα οποία οδήγησαν αναγκαστικά στη συμμόρφωση των φοροφυγάδων.
Σχεδιάζεται λοιπόν, η δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων on line μέσω διαδικτύου, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές από τι οποίες δεν θα μπορεί να παρεκκλίνει καμία εταιρεία που δημιουργεί λογισμικά και ούτε φυσικά θα μπορούν οι επιχειρήσεις να τηρούν παράλληλα παράνομα συστήματα.
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος είναι η διαχείριση των πληροφοριών. Και αυτό καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική ομάδα παρακολούθησης των δεδομένων που θα φθάνουν στη φορολογική διοίκηση.
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ειλημμένη απόφαση η αλλαγή των συστημάτων έκδοσης αποδείξεων με on line σύστημα. Πάντως, κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών διατηρούν τις επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα του μέτρου, παραγνωρίζοντας ενδεχομένως ότι η παραβατικότητα ξεπερνά το 60% σε ολόκληρη την επικράτεια και με την φοροδιαφυγή στο σύνολο των φορολογιών να αγγίζει τα 16 δισ ευρώ. Σύμφωνα με εκθέσεις τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων εκτιμώνται σε 1,9%-4,7% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανέρχονται σε 3,5% του ΑΕΠ ή διαφορετικά σε 6,3 δισ. ευρώ. Στους βασικούς παράγοντες που τροφοδοτούν τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και η συνεχιζόμενη αύξηση των φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, και η διαχρονική ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Παράλληλα με τις αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων η φορολογική διοίκηση σχεδιάζει την αλλαγή του συστήματος taxis το οποίο πλέον έχει κλείσει δύο δεκαετίες ζωής και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.