Την αντίδραση των λογιστών-φοροτεχνικών έχει προκαλέσει μια καινοτομία που εισήγαγε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο νέο έντυπο Ε3, που θα υποβληθεί φέτος με τις δηλώσεις φορολογίας των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Πρόκειται για την υποχρέωση διαχωρισμού και ανάλυσης των εσόδων ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, η οποία ισχύει για πρώτη φορά φέτος κατά τη συμπλήρωση του Ε3. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), σε χθεσινή επίσημη ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «είναι φύσει αδύνατο να γίνει για το μέχρι τώρα διάστημα η ανά ΚΑΔ ανάλυση (σ.σ.: των εσόδων), διότι δεν προβλέπεται και δεν παρέχεται από πουθενά δυνατότητα για τέτοιο διαχωρισμό (τόσο από τις ταμειακές όσο και από τα μηχανογραφικά συστήματα)». Ζητά δε από την ΑΑΔΕ ο διαχωρισμός και η ανάλυση των εσόδων ανά ΚΑΔ στο φετινό Ε3 να μην είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική.
Όπως ήδη έχει επισημάνει η «Ν», στον πίνακα Α’ στην πρώτη σελίδα του φετινού εντύπου Ε3 προστέθηκε ο κωδικός 023, ο οποίος ενημερώνεται αυτόματα από έναν νέο αναλυτικό υποπίνακα που εμφανίζεται τη στιγμή της συμπλήρωσης και στον οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει:
α) να δηλώσει όλους τους Κωδικούς Αριθμούς των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του (ΚΑΔ). Κάθε ΚΑΔ πρέπει να δηλώνεται σε ξεχωριστή σειρά του υποπίνακα, με πρώτο αυτόν που αφορά την κύρια δραστηριότητα.
β) να περιγράψει κάθε δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε κάθε ΚΑΔ.
γ) να προχωρήσει σε επιμερισμό των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και από παροχή υπηρεσιών ανά δηλωθέντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Αν π.χ. ο υπόχρεος φορολογούμενος ασκεί 4 δραστηριότητες και άρα έχει δηλώσει 4 ΚΑΔ, έναν που αφορά την κύρια δραστηριότητα και τρεις που αφορούν δευτερεύουσες δραστηριότητες, θα πρέπει δίπλα από κάθε ΚΑΔ να αναγράψει τα αντίστοιχα έσοδα. Θα πρέπει δηλαδή να δηλώσει ξεχωριστά τα έσοδα που αφορούν τον ΚΑΔ της κύριας δραστηριότητας και ξεχωριστά τα έσοδα που αφορούν τον ΚΑΔ της κάθε δευτερεύουσας δραστηριότητας.
Η ΠΟΦΕΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες σχετικά με το θέμα αυτό, αναφέρει:
«Όσον αφορά στην ανά ΚΑΔ ανάλυση που ανακοινώθηκε “ξαφνικά”, …ερήμην της κλήσης μας για απόψεις και συνεργασία, έχουμε να πούμε τα εξής:
Είναι φύσει αδύνατο να γίνει για το μέχρι τώρα διάστημα η ανά ΚΑΔ ανάλυση, διότι δεν προβλέπεται και δεν παρέχεται από πουθενά δυνατότητα για τέτοιο διαχωρισμό (τόσο από τις ταμειακές όσο και από τα μηχανογραφικά συστήματα). Για μία τέτοια αλλαγή θα πρέπει να υπάρξουν και οι αντίστοιχες σχετικές οδηγίες από την Διοίκηση.
Αν θα πρέπει να αναφερθούμε σε δυσκολίες, θα σημειώναμε ότι η αναβάθμιση στις ταμειακές μηχανές και στα μηχανογραφικά συστήματα έκδοσης των τιμολογίων, πέρα από την υφιστάμενη δυνατότητα που προβλέπουν οι διατάξεις για ανά ποσοστό ΦΠΑ, θα επιφέρει επιπλέον κόστη σε πλήθος επιχειρήσεων λόγω τροποποίησής τους.
Συνεπώς επιβάλλεται αυτό που προτείνει η ΠΟΦΕΕ, ότι δηλαδή μία τέτοια ανάλυση θα πρέπει να είναι προαιρετική (δηλαδή να αφορά επιχειρήσεις όπου ήδη υπάρχει ή γίνεται η ανάλυση αυτή) και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να δοθεί σχετική απόφαση που να καθορίζει πώς θα πρέπει να προκύπτει και από ποιο χρονικό σημείο και μετά θα ζητείται η ανάλυση αυτή».