Του Γιώργου Λαμπίρη
Συγκεκριμένα αίτια για τη δημιουργία των ληξιπρόθεσμων χρεών από την πλευρά του κράτους προς φυσικά και νομικά πρόσωπα εντοπίζει στην έκθεσή του σχετικά με τον απολογισμό του κράτους για το 2017, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το σχέδιο νόμου του απολογισμού, έχει κατατεθεί ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό προς ψήφιση στη Βουλή. Στα βασικά σημεία που επισημαίνει το Ελεγκτικό είναι τόσο η υπέρβαση του ορίου των 90 ημερών στις επιστροφές φόρου, όσο και στην έλλειψη αυτοματοποιημένης διαδικασίας διασταύρωσης μεταφερόμενων υπολοίπων από αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ.
Όπως προκύπτει από την εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βασικές πηγές για τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αποτελούν:
Οι αδυναμίες που υπάρχουν κατά τη διαδικασία αυτόματου συμψηφισμού υποχρεώσεων της Κεντρικής Διοίκησης και της Γενικής Κυβέρνησης με χρέη προς την ΑΑΔΕ.
· Η μη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ, όπως του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος με το Elenxis και του Taxis με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, σε συνδυασμό με την αδυναμία εξαγωγής πληροφόρησης για επιστροφές φόρων που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.
· Η έλλειψη παρακολούθησης δεδομένων και εξαγωγής πληροφόρησης από το Taxis στις ΔΟΥ, αναφορικά με τα στοιχεία των εκκρεμών επιστροφών.
· Η έλλειψη διασύνδεσης του Taxis με Κτηματολόγιο, Χρηματιστήριο, Τειρειασία, Τράπεζες και άλλους φορείς.
· Έλλειψη αυτοματοποιημένης διαδικασίας διασταύρωσης μεταφερόμενων υπολοίπων από αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α.
· Υποχρεώσεις επιστροφής φόρων που καθίστανται ληξιπρόθεσμες λόγω μη αυτοματοποιημένης τακτοποίησής τους με τις αντίστοιχες φορολογικές οφειλές που εξοφλήθηκαν μέσω Τραπεζών.
· Καθυστέρηση (μεγαλύτερη των 90 ημερών) στο χρόνο περαίωσης των ελέγχων επιστροφών φόρων.
· Η αδυναμία εφαρμογής των κριτηρίων στόχευσης ελέγχων.