Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος πολύ δύσκολος φορολογικά μήνας του χρόνου αφού μέχρι και την Παρασκευή 28 του μήνα θα πρέπει φυσικά και νομικά πρόσωπα να πληρώσουν για φόρο εισοδήματος περίπου 1,05 δισ. ευρώ και 625 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ.
Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο έδωσε ένα δείγμα φορολογικής «κόπωσης» σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η «συμμόρφωση» έναντι των βεβαιωμένων φόρων έφτασε το 69,52%. Οι πληρωμές έφτασαν τα 690,66 εκ ευρώ έναντι βεβαίωσης 993,46 εκατ. παρότι η συνολική πορεία των φορολογικών εσόδων κινήθηκε πάνω από το στόχο.
Με τον ΕΝΦΙΑ, τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα καθώς ο φόρος, που υπολογίστηκε με τις νέες αντικειμενικές αξίες, θα είναι ίδιος ή ελάχιστα μειωμένος για το 62% των ιδιοκτητών. Το 24% θα έχει σημαντικές μειώσεις ενώ ένα 14% των ιδιοκτητών θα πληρώσει αναμενόμενα αυξημένο ΕΝΦΙΑ.
Συνολικά το δημόσιο έχει βεβαιώσει για φέτος φόρο εισοδήματος 3,06 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Μετά και την δόση του Σεπτεμβρίου ο φόρος εισοδήματος αναμένεται να εισπραχθεί σχεδόν στο σύνολο του (με εξαίρεση όσους έχουν ενταχθεί στην 12μηνη ρύθμιση) με την τρίτη και τελευταία δόση στο τέλος Νοεμβρίου.
Η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, από την άλλη, βρίσκεται ακόμη στην αρχή της. Το Σεπτέμβριο θα εισπραχθεί η πρώτη δόση και ακολουθούν άλλες τέσσερις, μια τον Οκτώβριο μια τον Νοέμβριο μια τον Δεκέμβριο και μια τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.
Καθυστέρηση σημαίνει προσαυξήσεις
Η μη πληρωμή φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ έχει ως ποινή μηνιαία προσαύξηση του ποσού της οφειλόμενης δόσης κατά 0,73% που ενεργοποιείται την επόμενη μέρα από την λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Ληξιπρόθεσμες οφειλές για ποσά πάνω από 500 ευρώ που μένουν αρρύθμιστα για παραπάνω από δύο μήνες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για ενδεχόμενη λήψη αναγκαστικών μέτρων δηλαδή κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και σε πολύ μεγάλα ποσά ακόμη και ακίνητης περιουσίας.
Προσοχή στις προμήθειες
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον τρόπο πληρωμής των δόσεων. Η πληρωμή μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) δεν έχουν καμμία προμήθεια. Το ίδιο και οι πληρωμές φόρων στα ηλεκτρονικά μηχανήματα εντός των τραπεζών.
Αν όμως κάποιος θέλει να πληρώσει στο ταμείο κάποιας τράπεζας ή στο ταχυδρομείο, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με προμήθεια που διαφέρει από τράπεζα και τράπεζα και είναι υψηλές με την δικαιολογία ότι επιβάλλονται για να αποτρέπουν την πληρωμή στα ταμεία των τραπεζών. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε προμήθεια 6 ή 7 ευρώ ακόμη και για χαμηλά ποσά της τάξης των 25-30 ευρώ.
Μόνη εναλλακτική η πάγια 12μηνη ρύθμιση
Αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής της δόσης (ή των δόσεων) η μόνη εναλλακτική είναι η πάγια δωδεκάμηνη ρύθμιση με αίτηση που γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Η ένταξη της ρύθμιση συνεπάγεται ένα επιτόκιο 5% στο σύνολο του ποσού ενώ η αίτηση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης.
NEWS247.GR