Το ειδικό βραβείο William Pitt the Younger αποδίδεται σε «πρόσωπα που έχουν επιδείξει εξαιρετική ηγεσία στην ενίσχυση της Δημοκρατίας ανακτώντας την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων μέσω της προώθησης της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην λογιστική παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών καθώς και μέσω της βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών επιδόσεων», όπως αναφέρθηκε κατά την τελετή βράβευσης που έγινε χθες το βράδυ στο Λονδίνο.
Συγκεκριμένα, οι κύριοι Κουτεντάκης και Viana βραβεύτηκαν για το έργο τους στη συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για την προώθηση των συστημάτων δημόσιας οικονομικής διαχείρισης που στηρίζονται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα του δημόσιου τομέα. Οι δημοσιονομικές αναφορές των δύο χωρών είναι πλέον από τις καλύτερες στις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης που επίσης επικαλείται πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young (EY) η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία διαθέτουν πλέον καλύτερα συστήματα μηνιαίων δημοσιονομικών αναφορών από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ειδικότερα, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης βραβεύτηκε για το έργο του ως επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την περίοδο 2015-2018 κατά την οποία «οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών ήταν θεμελιώδεις για την Ελλάδα» καθώς και για το «σχεδιασμό του Νέου Ενιαίου Λογιστικού Σχεδίου για τη Γενική Κυβέρνηση και του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου».
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση κατά την παραλαβή του βραβείου:
Έρχομαι από μια χώρα που αντιμετώπισε μια δραματική κρίση χρέους και ένα επίπονο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Τώρα, μετά από αυτή την κρίση, το βασικό μάθημα που έχουμε πάρει είναι ότι η απουσία δημοσιονομικής υπευθυνότητας και πολιτικής λογοδοσίας μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την κοινωνία.
Ωστόσο, υπάρχει μια φωτεινή πλευρά σε όλα αυτά. Η σκληρή λιτότητα συνοδεύτηκε από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια οικονομική διαχείριση που βελτίωσε σημαντικά την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία των δημοσιονομικών αρχών της χώρας. Σήμερα η Ελλάδα όχι μόνο ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά παράγει από τις πιο αξιόπιστες και συνεπείς δημοσιονομικές αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προσωπικά νιώθω υπερήφανος για τη συμμετοχή μου σε αυτό το επίτευγμα. Ωστόσο, ειλικρινά, δικαιούμαι μικρό μέρος από τις δάφνες. Η σκληρή δουλειά έγινε από τα υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ήταν προνόμιο να συνεργαστώ με αυτούς τους εξαίρετους δημόσιους λειτουργούς και παραλαμβάνω αυτό το βραβείο και για λογαριασμό τους.
Σας ευχαριστώ θερμά».
“Thank you; I am really honoured by this award.
I come from a country that experienced a dramatic debt crisis and a painful economic adjustment program. Now, in the aftermath of this misfortune, the major lesson to be drawn is that the absence of fiscal responsibility and political accountability can bear dramatic consequences to a society.
Still, there is a bright side in all this. Harsh austerity came along with substantial Public Financial Management reforms that improved the expertise and credibility of the fiscal authorities. Today, Greece does not only over-perform its fiscal targets but produces some of the most reliable and consistent fiscal reports in the EU.
Personally, I can only feel proud for being a part of this achievement. But honestly, I can only claim a small credit. Most of the hard work was done by the staff of the General Accounting Office at the Ministry of Finance. It was a privilege to work alongside these exceptional public servants and I humbly receive this award on their behalf.
Thank you very much”.