Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Και μπορεί να βλέμματα όλων να συγκεντρώνονται στην ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισμού, αλλά η μεγάλη «μαύρη τρύπα» που τείνει να διαμορφωθεί σημαίνει μία ακόμη νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: Ο ένας έχει να κάνει με την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων που επηρεάζουν το έλλειμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι το πρώτο 4μηνο του έτους ήταν στο 1,2 δισ. και φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα εκτοξεύθηκε στα 3,5 δισ., ποσό που κάθε άλλο παρά μπορεί κανείς να προσπεράσει.
Ακόμη, όμως, και αν αφαιρεθούν τα καύσιμα και πάλι το έλλειμμα παραμένει μεγάλο. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται σε 8,2 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο 4μηνο του 2022.
Συγκυριακά και δομικά προβλήματα
Και μπορεί το ισοζύγιο των καυσίμων να έχει ένα συγκυριακό χαρακτήρα, το εμπορικό έλλειμμα (χωρίς να υπολογίζονται τα καύσιμα), δημιουργεί ένα μεγάλο δομικό πρόβλημα και φέρνει ξανά στην επιφάνεια το γεγονός ότι στην χώρα υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Μέσα στο καλοκαίρι, η εικόνα του ελλείμματος στο ισοζύγιο θα βελτιωθεί ως τάση και αυτό διότι θα δημιουργούνται υψηλά πλεονάσματα από τον τουρισμό, που θα ισορροπούν εν μέρει την όλη κατάσταση. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα και δεν ξεπερνούν τη ναρκοθέτηση της επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία.
Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειώσει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 8,1 δισ. ευρώ από 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι.
Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, παρουσιάζεται στο εμπορικό ισοζύγιο, είτε μαζί με τα καύσιμα, είτε χωρίς αυτά. Ετσι, λοιπόν, το φετινό 4μηνο διαμορφώνεται σε 9,8 δισ. ευρώ από 5,9 δισ.
Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία:
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε σημαντική αύξηση κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 8,1 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 31,4% σε τρέχουσες τιμές (2,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 45,1% σε τρέχουσες τιμές (20,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 22,9% και 30,6% αντίστοιχα (8,0% και 22,0% σε σταθερές τιμές).
Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει η τάση το επόμενο διάστημα, τότε η ελληνική οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε μία εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, η οποία δύσκολα αναστρέφεται.