Δύο τρόποι για τη λήψη του επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται θα «τρέχουν» εντός του 2020, βάσει του σχεδιασμού των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, εντός του πρώτου 10ημέρου του Φεβρουαρίου, αναμένεται να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, βάσει του σχεδιασμού της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.
Ηλεκτρονικά
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, κατά την πάγια διαδικασία που εφαρμόζει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ήδη από το 2018 για το Επίδομα Παιδιού.
Η σχετική φόρμα ηλεκτρονικής αίτησης θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού μέσω της οποίας οι χρήστες-γονείς θα κάνουν την αίτηση για το επίδομα. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται και στα κέντρα κοινότητας των δήμων.
Το ποσό των 1.000 ευρώ θα δίνεται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης, συνεπώς, εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει τον Φεβρουάριο, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στο τέλος Μαρτίου, αναδρομικά, για όλα τα νεογέννητα του 2020.
Οταν ολοκληρωθεί η σχετική τεχνική προετοιμασία στο υποσύστημα του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Πολιτών, η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος θα μπορεί να ξεκινά σχεδόν αυτόματα, από τη δήλωση της γέννησης του παιδιού στο μαιευτήριο με την υποβολή του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του IBAN της μητέρας ή του νόμιμου κηδεμόνα. Με αυτή τη διαδικασία η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ θα δίνεται στα τέλη του επόμενου μήνα μετά τη γέννηση.
Εντός του 2020 θα τρέξει αρχικά η διαδικασία μέσω του ΟΠΕΚΑ και ακολούθως αναμένεται να τρέχουν παράλληλα και οι δύο διαδικασίες αιτήσεων.
Η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ θα καταβάλλεται ένα 6μηνο μετά τη γέννηση του παιδιού. Με βάση την κλίμακα ισοδυναμίας που ακολουθήθηκε, τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους στην πράξη αποκλείουν μόλις το 1% του πληθυσμού. Ετσι, για παράδειγμα μόνη μητέρα χωρίς άλλα παιδιά (αποκτά το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ.
Για ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά (αποκτούν το 1ο), το ετήσιο εισόδημα ανέρχεται έως 70.000 ευρώ, ενώ για παράδειγμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 3ο), το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.
KATHIMERINI.GR