Μόλις το 30% των φορολογουμένων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων της φορολογικής διοίκησης, βρίσκει το …δίκιο του, ενώ για το υπόλοιπο 70% οι προσφυγές απορρίπτονται, οδηγώντας ουσιαστικά τις υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια.
Για τους «τυχερούς» η ΔΕΔ αφού εξέτασε τις υποθέσεις τους ακύρωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 4.173 υποθέσεις και εκδικάστηκαν 4.011 προσφυγές φορολογουμένων. Από τις υποθέσεις αυτές, η ΔΕΔ έκρινε ότι στις 1.210 περιπτώσεις ή ποσοστό 30,2% οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο που ζητούσαν ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Αντίθετα οι υπόλοιπες 2.553 απορρίφθηκαν με το ποσοστό να είναι υψηλό καθώς φθάνει το 63,4%, οι 21 μπήκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων και οι 247 απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών.
Οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν δικαιώνονται από τη ΔΕΔ έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι φορολογικές υποθέσεις πριν φθάσουν στη δικαιοσύνη είναι υποχρεωτικό να «περάσουν» πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013, οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, έχουν υποβληθεί 85.855 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 81.903. Με βάση εξάλλου τα αποτελέσματα, σε 19.817 περιπτώσεις η ΔΕΔ ακύρωσε τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους ενώ για 43.432 προσφυγές επήλθε απόρριψη.
Από τις αρχές του 2023 και συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται υποχρεωτικά μόνο ηλεκτρονικά, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επιλέγουν τον συγκεκριμένο δρόμο πριν προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Η υποχρεωτική μέσω διαδικτύου υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής δεν ισχύει για τους φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού, στους οποίους παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Επίσης, σε περίπτωση που υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Σε ότι αφορά την διαδικασία το μόνο που έχουν να κάνουν οι υπόχρεοι είναι να επισκεφτούν τον διαδικτυακό κόμβο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISnet να υποβάλουν ένσταση συμπληρώνοντας:
Τα ακριβή στοιχεία
Την προσβαλλόμενη πράξη,
Τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του, και:
Τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.