Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2018
Δελτίο Τύπου
Η ΕΣΕΕ συνάντησε τους εκπροσώπους των Θεσμών και κατέθεσε τις προτάσεις του Εμπορικού Κόσμου και των ΜμΕ για τη μεταμνημονιακή περίοδο»
Συνάντηση της ΕΣΕΕ με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) κ. Declan Costello, πραγματοποιήθηκε χθες, 11 Σεπτεμβρίου 2018, στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με την ευκαιρία της πρώτης τους επίσκεψης μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ανοίγοντας της συζήτηση, επεσήμανε ότι μετά από μια περίοδο οκτώ ετών κατά τη διάρκεια της οποίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής εφαρμόστηκε αυστηρή λιτότητα με την υιοθέτηση μέτρων ιδιαίτερα περιοριστικής πολιτικής, η Ελλάδα εξήλθε επίσημα της περιόδου των μνημονίων την 21η Αυγούστου. Στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη σημασία του κλάδου του εμπορίου για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Στο πλαίσιο αυτό, η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης και του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας, αφού απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός αναφορικά με αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται νέο παραγωγικό μοντέλο και αφορά τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις. Προτεραιότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας τόνισε ότι είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θα επιτρέψει την εφαρμογή των 2 δις ευρώ «αντίμετρων» της μεταμνημονιακής περιόδου.
Στην συνέχεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών και στο γεγονός ότι αυτό αναδεικνύεται σε ανασταλτικό παράγοντα νέων επενδύσεων. Παράλληλα, ανέλυσε με λεπτομέρειες την ιδιαίτερα οξεία φορολογική επιβάρυνση, την οποία καλούνται να καταβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τονίζοντας πως σκοπός θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και όχι η συνεχής επιβολή νέων φόρων. Παράλληλα, συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της ανάγκης να επανεξεταστεί με ελαστικότερα κριτήρια ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων.
Η συζήτηση, τέλος, περιστράφηκε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού. Ο κ. Κορκίδης είπε ότι η ΕΣΕΕ καλωσορίζει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και προχώρησε σε επισημάνσεις αναφορικά με τους μισθούς: Πρώτον, αναφέρθηκε στο θέμα του μη μισθολογικού κόστους, προτείνοντας μια ανακατανομή σε όφελος του καθαρού μισθού. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει ευθέως στην αύξηση της απασχόλησης. Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι η ΕΣΕΕ υποστηρίζει το μοντέλο της Πορτογαλίας, ενώ στο θέμα του υποκατώτατου είπε ότι αποδεδειγμένα δεν συνέβαλε καθόλου σε μια περίοδο έξι ετών στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας των νέων.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρέδωσε έναν πλήρη φάκελο των προτάσεων της Συνομοσπονδίας με τεκμηριωμένες θέσεις, εκτιμήσεις και μελέτες. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, μετά την συνάντηση, η οποία κράτησε μία ώρα, ευχαρίστησαν την ΕΣΕΕ για τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και για την πολύτιμη συνεισφορά της στο θέμα της τεκμηρίωσης και της υποβολής στοιχείων για σημαντικούς τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.