Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία θα αφορά τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1-1-2019. Με την τροπολογία αυτή κλείνει ο κύκλος των φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αρχή έγινε με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και συγκεκριμένα από 29% σε 28% για τη χρήση του 2019, και ολοκληρώθηκε με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 15% σε 10% εφάπαξ. Από την προτεινόμενη διάταξη θα μειωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά περίπου 45 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερη σημαντική για τις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων και ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα πρόσφατα προστέθηκε ένα ακόμα βάρος, αυτό της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Με τη μείωση αυτή ο μεσοσταθμικός συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων περιορίζεται σημαντικά και συγκεκριμένα, από 39,65% που είναι σήμερα, μειώνεται στο 36,1%, ενώ από το επόμενο έτος περιορίζεται στο 35,2%.
Για να γίνει κατανοητό, στην περίπτωση που σήμερα κάποιος έχει ακαθάριστα 100.000 ευρώ, θα πληρώσει στην εφορία το ποσό των 29.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα, που αποτελούν το κέρδος της επιχείρησης, σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 15%. Συνολικά, δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα πάρει περί τα 39.650 ευρώ. Με τη μείωση του συντελεστή ο συνολικός φόρος που θα καταβληθεί θα διαμορφωθεί στα 36.100 ευρώ, δηλαδή 3.550 ευρώ λιγότερα. Σημειώνεται ότι το μέρισμα που θα διανείμουν φέτος οι επιχειρήσεις θα φορολογηθεί με τον μειωμένο συντελεστή 10%, καθώς πρόκειται για εισόδημα που αποκτάται το 2019. Οπως τονίζεται στη διάταξη, το μέτρο αποσκοπεί στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εν λόγω εισοδημάτων, ως κίνητρο για επενδύσεις.
Υπερφορολόγηση
Συνολικά και παρά τις μειώσεις των συντελεστών (φορολογία κερδών και μερισμάτων), η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη. Ειδικότερα, οι συντελεστές κυμαίνονται:
• Από 10%-19% σε Ιρλανδία, Κύπρο, Λετονία και Σλοβενία.
• Από 20%-25% σε Αυστρία, Εσθονία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Φινλανδία.
Στη χώρα μας, όπως και σε Γερμανία, Ιταλία και Λουξεμβούργο, οι συντελεστές κυμαίνονται μεταξύ 26%-30%. Ωστόσο, στις παραπάνω χώρες ο φόρος στα μερίσματα είναι ακόμα μικρότερος.
kathimerini.gr