Με ρυθμούς χελώνας εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και, όπως φαίνεται, για ακόμη μία χρονιά θα δοθεί παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Τεχνικές δυσκολίες και καθυστερήσεις στην προσυμπλήρωση από τη φορολογική διοίκηση συγκεκριμένων κωδικών (τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε3) είναι οι λόγοι που θα αναγκάσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τη διαδικασία.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν οι οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3, ενώ και αρκετά Ταμεία δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία με τις αποδοχές των φορολογουμένων του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι τη Δευτέρα 7 Μαΐου είχε υποβληθεί το 3,4% των φορολογικών δηλώσεων (αντί 7% πέρυσι).
Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί συνολικά 219.199 φορολογικές δηλώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει σημαντικό όφελος για τα κρατικά ταμεία.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής:
• Χρεωστικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι που θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ανέρχονται σε 62.567 και το συνολικό ποσό που οφείλουν ανέρχεται στα 38,9 εκατ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα πληρώσει κατά μέσον όρο 621 ευρώ.
• Πιστωτικές δηλώσεις. Επιστροφή φόρου θα λάβουν 29.287 φορολογούμενοι. Το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, εκτός και αν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές, οπότε και η επιστροφή θα συμψηφιστεί, ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ.
• Μηδενικές δηλώσεις. Ανέρχονται σε 127.345. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 58,10% του συνόλου.
Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. Για όσους φορολογουμένους προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου, θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου και οι δύο υπόλοιπες δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν φόρο σε έξι δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης, αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
Οι κρίσιμοι κωδικοί
Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 049-050. Στους ανωτέρω κωδικούς δηλώνονται οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1. Είναι «ξεκλείδωτοι» και οι φορολογούμενοι θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2017 με ηλεκτρονικό χρήμα. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογουμένων από τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι αποδείξεις από αγορές που έχουν εξοφληθεί με μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνον από τους φορολογουμένους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, από φορολογικούς κάτοικους της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα για μισθωτή εργασία και συντάξεις.
kathimerini.gr