H 8η Μαρτίου αποτελεί ημέρα γιορτής για τις γυναίκες σε όλη την υφήλιο. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε σταδιακά, με τον πρώτο εθνικό εορτασμό να λαμβάνει χώρα το 1909 και τον επίσημο εορτασμό της από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1975.
Σε ορισμένα κράτη είναι πλέον εθνική αργία. Αποτελεί ημέρα αναγνώρισης των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων των γυναικών, αλλά και ημέρα σκέψης και περισυλλογής για τα προβλήματα που μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν. Διότι, δυστυχώς, η αρχή της ισότητας των δύο φύλων, καθιερωμένη σε διεθνές επίπεδο ήδη από το 1945 στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει μετουσιωθεί μέχρι και σήμερα πλήρως σε πράξη.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί, λοιπόν, και ημέρα υπενθύμισης, καθώς και προτροπής σε δράση για την πλήρη καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων. Σήμερα, οι γυναίκες εξακολουθούν να συμμετέχουν σε μικρότερα ποσοστά στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην έρευνα, καθώς και στην πολιτική. Αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά βία και κακοποίηση στον εργασιακό χώρο. Λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές, όπως και χαμηλότερες συντάξεις. Καταλαμβάνουν λιγότερες διευθυντικές θέσεις. Αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις υφιστάμενες ανισότητες ανά τον κόσμο.
Οι ως άνω διαπιστώσεις αφορούν και την ελληνική κοινωνία, παρά τη ρητή κατοχύρωση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων στο άρθρο 4 παρ.2 του Συντάγματος και την πρόβλεψη του άρθρου 116 παρ.2 του Συντάγματος για την κρατική μέριμνα προς άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών. Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζει πρωτίστως η μητέρα δικηγόρος, καθώς απουσιάζουν σημαντικά μέτρα στήριξης που καθιστούν ευχερή την άρτια επιτέλεση του διπλού έργου της, δηλαδή της μέριμνας για την οικογένεια με την επιτέλεση του ιδιαίτερου απαιτητικού δικηγορικού λειτουργήματος.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τιμά τη σπουδαιότητα της αρχής της ισότητας των δύο φύλων και εργάζεται μεθοδικά προς την κατεύθυνση εξάλειψης των υφιστάμενων διακρίσεων.
Γι’ αυτό τον λόγο, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του σώματος, φέτος κήρυξε, ήδη από τις αρχές του έτους, το 2019 ως έτος αφιερωμένο στη γυναίκα-δικηγόρο και κόσμησε το εξώφυλλο του ημερολογίου του με δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες γυναικών: την Ελένη Καρύδη, που αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα μέλος του ΔΣΑ το 1926 και την Αγνή Ρουσοπούλου, την πρώτη γυναίκα Σύμβουλο του ΔΣΑ το 1955.
Παράλληλα, ο ΔΣΑ μοχθεί για τη λήψη σειράς άλλων μέτρων, με πλέον πρόσφατο την ανάθεση μετά από διαγωνισμό της λειτουργίας σε ακίνητο ιδιοκτησίας ΔΣΑ (Καυκάσου 11) πλησίον της πρ. Σχολής Ευελπίδων, βρεφονηπιακού σταθμού για την εξυπηρέτηση των μητέρων – κυρίως – δικηγόρων. Επίσης, σύντομα θα διοργανώσει εκδήλωση για τον ρόλο της γυναίκας – δικηγόρου στο επάγγελμα, σήμερα και αύριο.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια σπουδαία ημέρα. Υπενθυμίζει τον αγώνα για την ισότητα των δύο φύλων, που πρέπει όμως να δίνεται κάθε ημέρα από όλους μας και να μη λησμονείται τις λοιπές μέρες του χρόνου.
Την Ημέρα αυτή, και στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας μας, καλούμε και την Πολιτεία να σταθεί επιτέλους αρωγός μας, ώστε να στηριχθεί εμπράκτως η Γυναίκα Δικηγόρος.
To Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.