Περισσότερες αποδείξεις μέσω «πλαστικού χρήματος» ή e-banking θα ζητεί από το 2020 η εφορία από τους φορολογουμένους σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή η οποία μόνο στον ΦΠΑ αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων και συγκεκριμένα των κωδικών 049-050 ότι το 80% των φορολογουμένων δήλωσε περισσότερες αποδείξεις από αυτές που είχε υποχρέωση, κάτι που δείχνει όπως επισημαίνουν ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ετησίως. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σχέδια, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις. Σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και τα οποία επεξεργάζονται κάποιες από τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα αποφασιστεί το πλαίσιο αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου και με βάση το επικρατέστερο σενάριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του κάθε φορολογουμένου.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών, ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος.
Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά, το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων, που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2019, θα προκύψει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα:
• 15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
• 25% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
• 30% για εισόδημα από 30.000 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20% σήμερα).
Σήμερα κάποιος φορολογούμενους με εισοδήματα:
• 10.000 ευρώ πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 1.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα πρέπει να συγκεντρώσει μέσω «πλαστικού χρήματος» 2.000 ευρώ.
• 20.000 ευρώ, απαιτούνται σήμερα αποδείξεις 2.500 ευρώ και με την αύξηση του ποσοστού 4.500 ευρώ.
• 40.000 ευρώ, απαιτούνται σήμερα αποδείξεις 6.000 ευρώ και με την αύξηση του ποσοστού 9.000 ευρώ.
Με βάση τη νομοθεσία κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ’ επάγγελμα αγρότης, για να δικαιούται έκπτωσης φόρου θα πρέπει να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για τις αγορές αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό φορολογείται με συντελεστή 22%. Ωστόσο, με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή το ποσό που δεν θα καλυφθεί είναι εξαιρετικά πιθανό να φορολογηθεί με συντελεστή 9%. Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις «εξαιρέσεων» οφείλουν, ωστόσο, να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με μετρητά. Για τον λόγο αυτό οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τις προσκομίσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.
KATHIMERINI.GR