Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην Ευρωζώνη εξηγούν περίπου τον μισό πληθωρισμό της, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την πρώτη εκτίμηση για σημαντική μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο, όπως και για τη μείωσή του στην Ελλάδα στο 5,4% από 6,5%. Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,6% τον Μάρτιο.
Πέμπτος χαμηλότερος πληθωρισμός στην ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, μετά το Λουξεμβούργο (2,9%), την Ισπανία (3,1%), την Ολλανδία (4,5%) και το Βέλγιο (4,9%).
Τα υψηλότερα ποσοστά είχαν η Ουγγαρία (25,6%), η Λετονία (17,2%) και η Τσεχία (16,5%).
Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός συνέβαλαν κατά 3,12 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες κατά 2,1 μονάδες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατά 1,71 μονάδες, ενώ η ενέργεια άσκησε πτωτική επίδραση (0,05 της μονάδας) καθώς υποχώρησαν οι τιμές της.