Του Γιώργου Λαμπίρη
Στην πλήρη απεικόνιση των συναλλαγών, στην αντιπαραβολή με το Συνοπτικό Πίνακα, στην περιγραφή τους και την αντιπαραβολή με τις συμβάσεις και τιμολόγια, καθώς και στην επαλήθευση των συμπερασμάτων της λειτουργικής ανάλυσης ως προς την ελληνική επιχείρηση – ότι δεν υπάρχουν δηλαδή προβλέψεις για κόστη, επισφάλειες ή ζημίες, εστιάζει μεταξύ άλλων ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα που παρουσίασε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο associate partner του φορολογικού τμήματος της ΕΥ Ελλάδος, Χρήστος Κουρουνιώτης, στη διάρκεια του 10ου Τhessaloniki Tax Forum.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα στα βασικά στοιχεία που τίθενται υπό εξέταση στη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων, είναι τόσο η επαλήθευση των αποτελεσμάτων του ισολογισμού μιας επιχείρησης, όσο και των αποτελεσμάτων των αλλοδαπών συνδεδεμένων εταιρειών.
Βασικό σημείο η αντιπαραβολή των διαθέσιμων στοιχείων
Σημαντική περάμετρο κατά τη διάρκεια των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, αποτελεί και η αντιπαραβολή των διαθέσιμων στοιχείων, με στόχο των επαναπροσδιορισμού του εύρους, και στόχο την κατ’ επέκταση επιβολή επιπλέον φόρων ή προστίμων.
Τι μπορεί να αλλάξει σταδιακά και πώς
Στοιχείο, το οποίο αναμένεται ότι θα επιφέρει μεταβολές συνολικά, είναι η μέριμνα που σταδιακά λαμβάνουν αρκετοί όμιλοι. Σύμφωνα με τον κύριο Κουρουνιώτη, επιδιώκουν τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από την παραδοσιακή μέθοδο δημιουργίας κερδοφορίας των λιγότερο πολύπλοκων εταιρειών τους, στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας από κάθε εταιρεία με στόχο το συνολικό όφελος του ομίλου. Η συγκεκριμένη μετατόπιση μπορεί να μεταβάλει συνολικά την αντιμετώπιση των ελέγχων από τις ελληνικές φορολογικές υπηρεσίες. Επί της ουσίας, η αλλαγή αντιμετώπισης κατά τους ελέγχους θα επιφέρει την εστίαση στο λειτουργικό προφίλ, και όχι αποκλειστικά στο εάν συνάδουν τα οικονομικά αποτελέσματα με το λειτουργικό προφίλ της εκάστοτε επιχείρησης. Επιπλέον αναμένεται ότι στο επίκεντρο των ελέγχων θα εξετάζεται συνολικά η εικόνα της κάθε επιχείρησης, αναφορικά με τη συνέπεια που παρουσίαζε φορολογικά στο σύνολο των προηγούμενων ετών και όχι μόνο κατά το έτος ελέγχου. Αναμένεται επίσης, ότι θα βρίσκεται στο επίκεντρο κυρίως το λειτουργικό προφίλ των αντισυμβαλλόμενων εταιρειών, ακόμα και εάν ελέγχεται η ελληνική επιχείρηση.
Εξέταση της υπόστασης των αλλοδαπών εταιρειών για τη δημιουργία κέρδους
Αυτό ωστόσο που πιθανότατα θα ενταχθεί στα μελλοντικά κριτήρια ελέγχου της φορολογικής αρχής, όπως εκτίμησε ο associate partner της ΕΥ, θα είναι η εξέταση της υπόστασης των αλλοδαπών εταιρειών, αναφορικά με τη συνεισφορά τους στη δημιουργία κερδοφορίας.