Του Γιώργου Λαμπίρη
Την παράταση και για το φορολογικό έτος 2017, σε ό,τι αφορά την ένταξη σε καθεστώς μισθωτών, των ευκαιριακά απασχολούμενων όπως είναι οι άνεργοι, οι νοικοκυρές, οι φοιτητές, οι συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κλπ., προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, σε νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αφορά στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2015/2366/ΕΕ, για τις υπηρεσίες πληρωμών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φορολογούμενοι με μικρότερα εισοδήματα, φορολογήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, δυσμενέστερα από φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα.
Επί της ουσίας το άρθρο 114 επιδιώκει, να παρατείνει το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο, οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων , εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες – και επομένως δεν έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών -, φορολογούνται με βάση την κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Πώς πραγματοποιείται η φορολόγηση
Το σκεπτικό του συγκεκριμένου άρθρου βασίζεται στο σεβασμό της φορολογικής δικαιοσύνης. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε προτείνεται η ισχύς της ενιαίας κλίμακας των μισθωτών-συνταξιούχων-επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ υπολογίζεται ποσό μείωσης φόρου από 1.900 έως και 2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων αυτών, δεν ξεπερνάει τις 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τις 9.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις, στις οποίες το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, το ποσό πάνω από το συγκεκριμένο όριο, φορολογείται σύμφωνα με την ενιαία κλίμακα, χωρίς να εφαρμόζονται οι μειώσεις στο φόρο εισοδήματος, όπως ορίζονται στο άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος..
Οι χαμηλοεισοδηματίες πλήρωναν περισσότερα από αυτούς που είχαν υψηλότερα εισοδήματα
Στο σχέδιο νόμου επισημαίνεται, ότι κατά τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, σημαντικός αριθμός φορολογουμένων, δήλωσαν μόνο μικρά εισοδήματα από μισθωτή εργασία – όπως για παράδειγμα 60 ευρώ – αλλά και μικρά εισοδήματα από κεφάλαιο – π.χ. τόκους 62 ευρώ – και δεν φορολογήθηκαν με την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων (η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογήθηκε με βάση την κλίμακα για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας).