του Γιώργου Λαμπίρη
Συγκεκριμένες προϋποθέσεις ισχύουν σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος φορολογούμενος θελήσει να προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία του και έχει υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4446 του 2016, και συγκεκριμένα των άρθρων 57 και 60. Υπενθυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα άρθρα ορίζουν ότι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση σχετικά με τη φορολογητέα αξία των ακινήτων τους, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, ανεξάρτητα από το εάν προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
Περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου
Έτσι, εάν για παράδειγμα κάποιος θελήσει να προχωρήσει σε μεταβίβαση του ακινήτου του και έχει εκμεταλλευθεί τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, και έχουν προκύψει μηχανογραφικά, δηλώσεις ΕΝΦΙΑ η ΦΑΠ, με λανθασμένα στοιχεία για το ακίνητο ή τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, από την οποία θα προκύπτει μείωση αξίας του ακινήτου ή του φόρου, του χορηγείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, με βάση τα στοιχεία που έχει υποβάλει κατά τις διατάξεις του νόμου 4446. Με το συγκεκριμένο πιστοποιητικό έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συναλλαγή σχετίζεται με το ακίνητό του, καθότι αυτό επισυνάπτεται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός που παραλαμβάνει το συμβολαιογραφικό έγγραφο, μπορεί να διαπιστώσει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Τι συμβαίνει εάν τα στοιχεία δεν είναι τα πραγματικά
Ωστόσο, στην περίπτωση κατά την οποία τα στοιχεία που δηλώνονται στο πιστοποιητικό απέχουν από τα πραγματικά ή η αξία του είναι μικρότερη από την πραγματική, για να μπορέσει να εκδόσει πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να προχωρήσει σε υποβολή τροποποιητικής.
Επίσης, εάν κάποιος έχει υποβάλει Ε9 βάσει των διατάξεων του 4446 και βάσει αυτού έχει εκδοθεί δήλωση ΕΝΦΙΑ ή ΦΑΠ για τον προσδιορισμό του φόρου, αλλά έχει χάσει την ευνοϊκή ρύθμιση του συγκεκριμένου νόμου, θα πρέπει να ζητήσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ στην οποία έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις. Ο προϊστάμενος με τη σειρά του οφείλει να εκδόσει πράξη προσδιορισμού φόρου για το εκάστοτε ακίνητο, βάσει της οποίας ο φορολογούμενος θα πληρώνει τη διαφορά του φόρου που προκύπτει. Επίσης ο προϊστάμενος έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κατά περίπτωση, πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 117 έως 1.170 ευρώ βάσει του νόμου 2225 του 1997 ή πρόστιμο 100 ευρώ βάσει του νόμου 4174 του 2013 και όπως ορίζεται στο άρθρο 54.
Η χρησιμότητα του πιστοποιητικού
Επισημαίνουμε ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποιεί ότι για τα προηγούμενα 5 χρόνια ο φορολογούμενος έχει καταβάλει το σύνολο των φόρων που αναλογούν σε συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ), και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβολαιογραφικά έγγραφα και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι απαραίτητο και ζητείται από τον συμβολαιογράφο σε κάθε μεταβίβαση δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς για το συγκεκριμένο ακίνητο.