Οι ανατιμήσεις στην αγορά αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες, κάτι που φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερο την κυβέρνηση, αναλυτές και βέβαια την κοινωνία που βιώνει στο πετσί της όλη αυτή την κατάσταση.
Η Πολιτεία μπορεί να λαμβάνει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να είναι αναποτελεσματικά, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
Και μπορεί το θέμα του πληθωρισμού να είναι πανευρωπαϊκό, ωστόσο αυτό ελάχιστα μπορεί να αποτελεί παρηγοριά, αφού οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία είναι πολύπλευρες.
Φόβος για τις συνέπειες
Στην κυβέρνηση φοβούνται για τις άμεσες συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Και ποιες μπορεί να είναι αυτές:
Μείωση της κατανάλωσης: Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια στην αγορά με σημαντική υποχώρηση των τζίρων, όχι μόνο στα δευτερεύοντα αγαθά (ένδυση, υπόδηση, gadgets κ.λπ.), αλλά και στα βασικά αγαθά, όπως αυτά του σούπερ μάρκετ. Η μείωση των πωλήσεων, εκτός του ότι μπορεί να έχει δευτερεύοντες συνέπειες, όπως στην απασχόληση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, θα φέρει και μείωση των δημόσιων εσόδων.
Πλήγμα στην ανάπτυξη: Όπως είναι φυσικό, η διατήρηση της παραπάνω εικόνας θα έχει συνέπειες και στο ύψος της ανάπτυξης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή να διαμορφωθεί στο ύψος του 4,5%, αλλά με βάση τη μεγάλη εικόνα, πληθωρισμός και γεωπολιτική αναταραχή, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι αυτός ο στόχος μάλλον σύντομα θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω.
Τουρισμός: Για φέτος οι προσδοκίες ήταν αρκετά υψηλές. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα έσοδα θα διαμορφώνονταν στο 80% των εσόδων του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε 14,5 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω εκτιμήσεις μάλιστα κάποια στιγμή φάνηκε ότι ήταν ιδιαίτερα υποεκτιμημένες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και παράγοντες της αγοράς ανέβαζαν τον στόχο ακόμη και πάνω από το 2019. Και αυτό διότι τα πρώτα στοιχεία από τις προκρατήσεις ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ωστόσο πλέον όλα τα παραπάνω τίθενται εν αμφιβόλω, όχι μόνο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και εξαιτίας της καλπάζουσας ακρίβειας που επηρεάζει τα διαθέσιμα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών.
Τα χειρότερα για τον πληθωρισμό έρχονται
Οι εκτιμήσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και των άλλων διεθνών οργανισμών δεν διαβλέπουν ταχεία αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Το αντίθετο μάλιστα, αφού κάποιοι εκτιμούν, όπως για παράδειγμα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ότι τα χειρότερα έρχονται.
Κατά συνέπεια, στο οικονομικό επιτελείο αρχίζουν να ξαναγράφουν τα στοιχεία των εκτιμήσεων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και αυτό θα φανεί τον επόμενο μήνα, όπου στο μεσοπρόθεσμο θα υπάρχει μια άλλη εικόνα, αρκετά διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα και σίγουρα αυτή δεν θα είναι προς το καλύτερο, αλλά μάλλον προς το χειρότερο.