Έξυπνα όπλα που αξιοποιούν την πλέον σύγχρονη τεχνολογία αλλά και την τεχνογνωσία της… αντικατασκοπείας χρησιμοποιεί πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποίησαν τις δυνατότητες πτήσης και εναέριας βιντεοσκόπησης που παρέχει η χρήση των drones, προκειμένου να εντοπίσουν, να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν φορολογούμενους ύποπτους για φοροδιαφυγή. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια τόσο της περσινής όσο και της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει και να καταγράψει πλήθος παραβάσεων φοροδιαφυγής, στέλνοντας έμπειρους ελεγκτές της να εμφανιστούν ως τουρίστες-πελάτες σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που είχαν επιλεγεί για έλεγχο.
Πρόσφατα, η ΑΑΔΕ χρησιμοποίησε ένα drone κατά τη διενέργεια επιτόπιου φορολογικού ελέγχου σε τουριστικά σκάφη στη Σαντορίνη. Πρόκειται για σκάφη τα οποία μετέφεραν τουρίστες στην καλντέρα της Οίας. Το drone εντόπισε, παρακολούθησε και κατέγραψε τις διαδρομές των τουριστικών σκαφών καθ’ όλη τη διάρκεια μίας ημέρας, μέχρι τις 10 το βράδυ. Η επιχείρηση προετοιμάστηκε με άκρα μυστικότητα και σχολαστικότητα. Πρώτα εξασφαλίστηκαν οι άδειες για την πτήση του drone, όπως επίσης και η συμμετοχή του Λιμενικού κι εν συνεχεία στήθηκε το «στρατηγείο» της επιχείρησης σε δωμάτιο ξενοδοχείου, με θέα το λιμάνι της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, όπου ελλιμενίζονται 70-100 σκάφη, κυρίως ιστιοφόρα και catamaran, τα οποία πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στην περιοχή.
Πριν γίνει η έφοδος, επί 24ωρο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και του Λιμενικού παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις κινήσεις των σκαφών, έτσι ώστε να αποφασίσουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να επέμβουν. Τα σκάφη αυτά φορτώνουν τουλάχιστον 20 τουρίστες. Ξεκινούν την περιήγηση λίγο πριν από το μεσημέρι και παραμένουν στα ανοικτά μέχρι και λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα, προκειμένου οι επιβάτες να απολαύσουν τη θέα. Στη συνέχεια, επιστρέφουν στο λιμάνι.
Από τον έλεγχο που ακολούθησε στα σκάφη διαπιστώθηκε ότι τα ημερήσια ναυλοσύμφωνα όχι μόνο δεν είχαν τα ονόματα των επιβατών -που πρέπει να αναγράφονται για λόγους ασφαλείας- αλλά επί της ουσίας είχαν και εικονικούς τζίρους.
Στα εννέα τουριστικά σκάφη που έλεγξαν τα στελέχη της ΑΑΔΕ βεβαιώθηκαν συνολικά 145 παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, συνολικής αξίας 25.000 ευρώ, αλλά και μη χρήση ταμειακών μηχανών. Παράλληλα εντοπίστηκαν πολλές παραβάσεις ναυτικού δικαίου, όπως εικονικές ναυλώσεις, καθώς η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη λιμενική υπηρεσία της Σαντορίνης.
Μια άλλη -εφαρμοζόμενη τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια- μέθοδος εντοπισμού φοροδιαφυγής είναι η εμφάνιση εφοριακών-ελεγκτών της ΑΑΔΕ ως πελατών σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο για έλεγχο. Έχουν καταγραφεί ακόμη και περιπτώσεις εφοριακών που εμφανίζονται μαζί με παιδιά ως οικογενειάρχες σε επιλεγμένα για έλεγχο καταστήματα, παίζουν για αρκετή ώρα τον ρόλο των πελατών και παρακολουθούν εάν από τα ταμεία των καταστημάτων κόβονται αποδείξεις. Κάποια στιγμή εμφανίζονται στους υπευθύνους των καταστημάτων, δηλώνουν την πραγματική τους «ταυτότητα» και στη συνέχεια καταλογίζουν τις παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων που έχουν εντοπίσει.
naftemporiki.gr