Του Γιώργου Λαμπίρη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάληξη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αναφορικά με την ορθολογικότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων οφειλετών, οι οποίοι παρουσιάζουν την αντικειμενική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν με συνέπεια τις ρυθμίσεις οφειλών τους.
Επί τάπητος η εξεύρεση εναλλακτικών
Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό, Αντώνη Μουζάκη, αυτή τη στιγμή η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ούτως ώστε να υλοποιηθούν εναλλακτικές λύσεις, και να μπορεί να παρακολουθεί η φορολογική αρχή μέσω των τραπεζών, εάν κάποιος φορολογούμενος εξυπηρετεί τη ρύθμισή του, διαθέτοντας τα απαραίτητα ποσά στον τραπεζικό του λογαριασμό, έτσι ώστε να μην πραγματοποιούνται κατασχέσεις όπως συμβαίνει σήμερα. «Επιπλέον, εάν υπάρχει κατάσχεση, να αίρεται. Σήμερα, εάν ο φορολογούμενος εμφανίζει οφειλή προς το Δημόσιο, έχει τη δυνατότητα η φορολογική αρχή να κατασχέσει το περιεχόμενο του λογαριασμού του. Έτσι, ακόμα και αν στη συνέχεια ο οφειλέτης προβεί σε ρύθμιση, η κατάσχεση δεν αίρεται. Απαιτείται η καταβολή τουλάχιστον του 60%-70% για να υλοποιηθεί η άρση της κατάσχεσης – δέσμευσης του τραπεζικού του λογαριασμού».
Περισσότερα από 1,75 εκατ. ΑΦΜ μπλοκαρισμένα
Όπως σημειώνει ο κύριος Μουζάκης αυτή τη στιγμή περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ΑΦΜ έχουν μπλοκαριστεί, ενώ καθημερινά μπλοκάρονται επιπλέον, τουλάχιστον 500 νέα ΑΦΜ, με τη διενέργεια κατασχέσεων.
Τι προβλέπει σήμερα ο νομοθέτης
Αυτή τη στιγμή η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον οφειλέτη να προβεί – εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο -, σε ρύθμιση 12 δόσεων, ενώ εάν κάποιος είναι επιτηδευματίας, μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση 120 δόσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού. «Ωστόσο για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση, είναι εξαιρετικά δυσχερείς οι προϋποθέσεις, γεγονός που καθιστά εγκλωβισμένο τον οποιονδήποτε οφειλέτη», διευκρινίζει ο κύριος Μουζάκης.
Διπλό όφελος
Επομένως, πρόκειται για μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία εκτός από ελάφρυνση προς τους φορολογούμενους, θα παρέχει διευκόλυνση και στη φορολογική αρχή, η οποία επιδιώκει να κλείσει την ψαλίδα των ληξιπρόθεσμων χρεών.