Νέα υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι του συνόλου της Ευρωζώνης αναμένουν όλο και περισσότεροι οίκοι, παρά τις προκλήσεις που θέτουν τα υψηλότερα επιτόκια στα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών, με την Ελλάδα να αναμένεται έτσι να ξεχωρίσει για άλλη μια χρονιά. Μάλιστα δεν αποκλείουν την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από τους τρεις εκ των τεσσάρων οίκων αξιολόγησης πριν από το τέλος του 2023, κάτι που σημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα θα μπουν σε λίγους μόνο μήνες στους διεθνείς δείκτες ομολόγων, δηλαδή θα έχουν ένα μεγαλύτερο κοινό μακροπρόθεσμων και ποιοτικών επενδυτών.
Λίγο πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την Ελλάδα, η Fitch σε νέα έκθεσή της επισημαίνει πως η Ελλάδα θα είναι μία από τις οκτώ μόνο χώρες σε σύνολο 22 χωρών που παρακολουθεί στην Ευρώπη, που θα σημειώσει βελτίωση στο ισοζύγιο προϋπολογισμού φέτος σε σχέση με το 2022, τη στιγμή που το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί στο 2,3% από 1,2%.
Οπως τονίζει ο οίκος, η διασφάλιση των δημοσιονομικών βελτιώσεων το 2023 είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι το 2022. Αυτό υπογραμμίζει τις προκλήσεις της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη σε μια περίοδο που η οικονομία επιβραδύνεται, με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να είναι αυξημένο και οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ να κινούνται ανοδικά.
Ειδικότερα, υπολογίζοντας τη συνολική αλλαγή στον δείκτη χρέους πριν από την πανδημία, το 2019, έως το τέλος του 2023, η Fitch καταλήγει πως σε 14 από τις 22 χώρες θα καταγραφεί αύξηση. Ωστόσο η Ελλάδα, μετά την Ιρλανδία, θα σημειώσει το συγκεκριμένο διάστημα τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους προς ΑΕΠ στην περιοχή, που θα φθάσει το 12%.
Η JP Morgan εκτιμά πως η Fitch θα είναι ο ένας από τους τρεις οίκους που θα δώσουν φέτος στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.
Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει η Fitch, η Ελλάδα ήταν η μία μόνο από τις τέσσερις χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος οι υπόλοιπες) που είδε την αξιολόγησή της να αναβαθμίζεται φέτος, απέχοντας πλέον μία βαθμίδα από την επενδυτική. Αλλωστε ο οίκος έχει επανειλημμένως τονίσει πως προϋπόθεση για την αναβάθμιση της χώρας μας είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι ο δείκτης χρέους κινείται σε σταθερά πτωτική τροχιά.
Πάντως, η JP Morgan εκτιμά πως η Fitch θα είναι ο ένας από τους τρεις οίκους που θα δώσουν φέτος στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Αν και «βλέπει» χαμηλή πιθανότητα η αναβάθμιση να έλθει αυτή την Παρασκευή 9 Ιουνίου, καθώς πιστεύει ότι ο οίκος θα προτιμήσει να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και τη μελλοντική κυβερνητική πολιτική ατζέντα, ωστόσο κατά την επόμενη αξιολόγηση τον Δεκέμβριο θα δώσει το investment grade. Πριν από τη Fitch, επενδυτική βαθμίδα θα έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η S&P στις 20 Οκτωβρίου, όπως εκτιμά η JP Morgan.
Ωστόσο, αυτό το θετικό σενάριο προϋποθέτει μία δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, όπως σημειώνει. «Κατά την άποψή μας, μια δεύτερη θητεία της Ν.Δ. είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις.
Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουμε να αναμένουμε παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», τονίζει η αμερικανική τράπεζα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Ελλάδα θα σημειώσει την υψηλότερη ανάπτυξη φέτος στην Ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία, την οποία τοποθετεί στο 2,4% από 1% πριν, ενώ προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3% και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 160%.