Τελικά ακόμα και τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποιούνται εδώ και χρόνια λόγω σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης και κοινοποιούνται στους ξένους τεχνοκράτες, λένε τη μισή αλήθεια για τα χρέη των φορολογούμενων στις εφορίες.
Μια ερώτηση στη Βουλή- του Δ. Καμμένου- και η απάντηση από την ΑΑΔΕ, αρκούσαν για να φανεί ότι οι οφειλές των περίπου 4 εκατομμυρίων φορολογούμενων, που είναι γραμμένοι στα… μαύρα κατάστιχα της εφορίας, δεν είναι 101 δις ευρώ, αλλά σχεδόν διπλάσιες! Σύμφωνα και με την τελευταία αναλυτική παρουσίαση της ΑΑΔΕ, όπως αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων ανέρχονται σε περίπου 101,5 δις ευρώ. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώθηκε και στη σχετική απάντηση προς το βουλευτή, αλλά με μια «μικρή» διαφορά: το ποσό αυτό αφορά μόνο στο κεφάλαιο των οφειλών.
Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο της ΔΗΛΕΔ, πέρα από αυτά τα 101.588.760.770 ευρώ, υπάρχει ένα ακόμα «βουνό» 80.695.804.796 ευρώ που είναι τα αποκαλούμενα «συνεισπραττόμενα», με απλά λόγια οι προσαυξήσεις επί των 101,5 δις ευρώ, που φυσικά δεν επιβαρύνουν κανέναν άλλο παρά τους ίδιους τους οφειλέτες. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «τα διάφορα συνεισπραττόμενα (προσαυξήσεις, τέλη, λοιπά συνεισπραττόμενα) δεν καταγράφονται σε κάποιου είδους έγγραφα ή αρχεία, αλλά υπολογίζονται κάθε φορά κατά τη στιγμή της πληρωμής και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός λογαριασμός δεν εμφανίζεται παρά μόνο κατά την πληρωμή.
Το επόμενο στοιχείο που βγάζει μάτι και αναδεικνύει τις στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος είναι ο απίστευτος όγκος χρεών από πρόστιμα του ΚΒΣ. Οι αρχικές οφειλές από τα πρόστιμα ανέρχονται σε 33 δις ευρώ και μαζί με τις προσαυξήσεις των περίπου 28 δις ευρώ, φτάνουμε αισίως στα 61 δις ευρώ, δηλαδή στο 1/3 των συνολικών χρεών στην εφορία. Επί της ουσίας επιβεβαιώνεται ότι επί χρόνια το υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της επιβολής προστίμων, ακόμα και για τυπικές φορολογικές παραβάσεις, αλλά πέρα από τον εντυπωσιασμό που προκαλούν τα δις από τις «καμπάνες», στο ταμείο μπαίνουν τελικά ελάχιστα.
Τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ φανερώνουν ή μάλλον επιβεβαιώνουν κάτι ακόμα. Ο μεγάλος όγκος αυτών των οφειλετών έχει χρέη που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (η τελευταία λεπτομερέστερη ανάλυση έδειξε ότι περίπου 2,1 εκατ. οφειλέτες δεν χρωστάνε πάνω από 500 ευρώ), αλλά συνολικά οι οφειλές τους μόλις που φτάνουν στα 3,7 δις ευρώ. Ο μεγάλος όγκος των χρεών, ύψους 91, δις ευρώ, βαραίνει μόλις 41.232 φυσικά και νομικά πρόσωπα που οφείλουν πάνω από 100.000 ευρώ έκαστος.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος αφορά στα χρέη του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους. Πρόκειται για τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής φόρων, που σε ακραίες περιπτώσεις λιμνάζουν ακόμα και για χρόνο ή χρόνια. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, όλες αυτές οι αιτήσεις, είτε έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες άρα θεωρούνται ληξιπρόθεσμες είτε όχι, ανέρχονται σε 1,827 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου 474 εκ. ευρώ είναι αιτήματα για επιστροφή ΦΠΑ και 875 εκ. ευρώ για φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων.