Στα πλαίσια της Brexit Task Force συζητήθηκαν οι διαφορετικές επιλογές για την παραμονή ή αποχώρηση της Αγγλίας από τον CCBE. Παρουσιάστηκε η θέση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας που έχει ως ακολούθως:
“Προς τον κ. Antonin Mokry
Πρόεδρο του CCBE
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Εξετάσαμε προσεκτικά το αρχικό σχέδιο εγγράφου που προετοίμασε η εξαμελής υποομάδα της Ομάδας Δράσης για το Brexit καθώς και το έγγραφο της Προεδρίας του CCBE με τις παρατηρήσεις της για το εν λόγω σχέδιο.
Καταρχάς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους τους συναδέλφους για τη σημαντική συμβολή τους. Πιστεύουμε ότι τα έξι μέλη της υποομάδας είχαν ένα δύσκολο καθήκον και αξίζουν τις ευχαριστίες μας για το έργο τους. Τα σχόλια και οι προτάσεις της Προεδρίας έχουν βάση για εμάς και αξίζουν την υποστήριξή μας.
Θα θέλαμε τώρα να παρουσιάσουμε τις αρχικές σκέψεις της Ελληνικής Αντιπροσωπείας σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα.
Αρχικά, λαμβάνοντας υπόψη την ορθά αιτιολογημένη γνώμη ειδικών που έλαβε η βελγική αντιπροσωπεία, πιστεύουμε ότι είναι σαφές ότι η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου – η οποία πάντα ήταν πολύτιμο μέλος του οργανισμού μας – δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλειστεί αυτομάτως.
Χαιρετίζουμε θερμά την πρόταση για μια “μεταβατική περίοδο”. Μέσα σε αυτή την περίοδο μπορούμε να συζητήσουμε με καλή πίστη το επόμενο καθεστώς της αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα μπορούσε να εξακολουθήσει να είναι πλήρες μέλος, αν το αποφασίσουμε. Αυτή η μεταβατική περίοδος θα μας δώσει επίσης τον χρόνο να αλλάξουμε το καταστατικό μας, εάν μια τέτοια αλλαγή κριθεί απαραίτητη.
Συμμεριζόμαστε τις απόψεις της Προεδρίας σχετικά με τους στενούς δεσμούς που έχουν καθιερωθεί μεταξύ όλων των χωρών μας “με την κοινή τους ελευθερία, τις βασικές αξίες και θεσμούς”. Είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί συνάδελφοί μας τιμούν τις αξίες και τις θεμελιώδεις αρχές που υιοθετήθηκαν από τον CCBE. Μια συζήτηση σχετικά με το εάν αυτές οι αξίες θα συνεχίσουν να “ταξιδεύουν” στη σήραγγα της Μάγχης μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις πρόθεσης εκ μέρους της αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλειφθούν αυτές οι αρχές.
Όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου, ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή πρακτική είναι η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου να απέχει από τις συνεδριάσεις και τις διαδικασίες ψηφοφορίας της Ομάδας Δράσης για το Brexit, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να τελεί υπό το καθεστώς πλήρους μέλους. Πιστεύουμε ότι η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να «σέβεται» την πρακτική αυτή ακόμη και χωρίς να έχει υποβληθεί γραπτή πράξη επί του θέματος αυτού.
Όσον αφορά τον ορισμό των Προέδρων / Αντιπροέδρων των επιτροπών CCBE, των Ομάδων Εργασίας ή των Ομάδων Δράσης, συμφωνούμε με την Προεδρία ότι οποιοδήποτε μέλος οποιασδήποτε ιδιότητας μπορεί να δηλώσει υποψηφιότητα. Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με το καταστατικό μας, η Προεδρία έχει το δικαίωμα και το καθήκον να διορίζει τους Προέδρους / Αντιπροέδρους των επιτροπών CCBE, των Ομάδων Εργασίας ή των Ομάδων Δράσης.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε την Προεδρία ως προς το ότι θα λάβει υπόψη τις συνέπειες του Brexit και άλλους σημαντικούς παράγοντες κατά την πραγματοποίηση αυτών των διορισμών.
Θερμούς χαιρετισμούς,
Πάνος Αλεξανδρής
Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας”
Ακόμη παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Αντιπροσωπείας της Τσεχίας που ήταν υποστηρικτικές για την παραμονή της Αγγλικής Αντιπροσωπείας στον CCBE, όπως επίσης και οι αντίστοιχες θέσεις της Γερμανικής Αντιπροσωπείας.
Επίσης δεν έγινε δεκτό το αίτημα της Γαλλίας να γίνει ψηφοφορία επί του θέματος στην επιτροπή, γιατί σύμφωνα και με το Καταστατικό του CCBE, ψηφοφορίες γίνονται μόνο στην Standing Committee για τέτοιο θέμα.