Του Γιώργου Λαμπίρη
Έως και το τέλος του 2020 και συγκεκριμένα το αργότερο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ούτως ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του από το 2021, θα πρέπει να είναι έτοιμες όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή του περιουσιολογίου, όπως αναφέρεται σχετικά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ας σημειωθεί ότι παρά την αρχική νομοθετική του θέσπιση το 2010, η έναρξη του περιουσιολογίου για την καταγραφή κάθε περιουσιακού στοιχείου των φορολογουμένων, δεν υλοποιήθηκε. Ακολούθησε μία νέα προσπάθεια επαναφοράς του περιουσιολογίου το 2015, όταν και ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο για μία ακόμα φορά παρέμεινε στα χαρτιά. Εν τέλει, ενώ υπήρξε και νέα απόπειρα το 2018 για την εφαρμογή του περιουσιολογίου, έως και το τέλος του περασμένου έτους, κάτι τέτοιο δεν συνέβη για μία ακόμα φορά.
Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να προβαίνουν στη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ όσοι δεν το κάνουν θα έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η επιβολή προστίμου, το οποίο πιθανότατα θα ισούται με την αξία του μη δηλωθέντος περιουσιακού στοιχείου.
Ποιες περιπτώσεις θα εξετάζονται
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών θα μπαίνουν όσοι φορολογούμενοι εμφανίζουν περιουσιακά στοιχεία με σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν, αλλά και περιπτώσεις αδικαιολόγητα μεγάλου πλουτισμού.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που θα δηλώνονται, θα είναι οι καταθέσεις, τις οποίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν οι ίδιοι, καθώς και οι μετοχές που μπορεί κάποιος να κατέχει σε μία εταιρεία, όπου επίσης θα δηλώνονται από τους φορολογούμενους.
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, η βάση δεδομένων του περιουσιολογίου μπορεί να αντλεί στοιχεία αυτόματα, μέσω του E9.