Υπερδιπλάσιες φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, εξέλιξη που οφείλεται στο ότι το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis άνοιξε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Συγκεκριμένα, πέρυσι είχαν υποβληθεί 682.150 δηλώσεις (έως 18 Μαΐου 2018), ενώ φέτος έχουν υποβληθεί 1.560.252 δηλώσεις (έως 23 Μαΐου 2019) και είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να μη χρειασθεί να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου.
Οπως αναφέρει στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων (περισσότερες από 70.000 ημερησίως) και εφόσον συνεχισθεί ο ανοδικός ρυθμός και προσεγγίσει τις 100.000 ημερησίως, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς στις 30 Ιουνίου. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ απομένουν περίπου 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις για να κλείσει το Taxis.
Οπως προαναφέρθηκε, μέχρι τις 23 Μαΐου είχαν υποβληθεί 1.560.252 φορολογικές δηλώσεις που ισοδυναμούν σε 2.152.817 εκκαθαριστικά σημειώματα. Η διαφορά αυτή (στις υποβληθείσες δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά) οφείλεται στο ότι φέτος για πρώτη φορά τα ζευγάρια θα έχουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα. Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
• Το 26,01% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 559.912 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 330,57 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 590 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.
• Το 62,59% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 2.152.817 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 1.347.436 είναι μηδενικά.
• Για το 11,4% των φορολογουμένων ή 245.469 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όσο φθάνει τα 268 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 65,8 εκατ. ευρώ.
Πολλοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της δήλωσής τους θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα, το μητρώο της ΔΟΥ τους θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2018, αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2018 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να το δηλώσουν, για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου εκτός και αν παραταθούν οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων μετά την 30ή Ιουνίου.
kathimerini.gr