Σε συνέχεια συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, αντιπροσωπεία του ΔΣΑ, αποτελούμενη από τον Σύμβουλο του ΔΣΑ Παναγιώτη Περάκη, το Διευθυντή Πληροφορικής ΔΣΑ κ. Βασίλη Μανιό και τον υπεύθυνο του ΔΣΑ για θέματα ηλεκτρονικών υπογραφών κ. Αναστάσιο Σμυρνή, επισκέφτηκε τη Δευτέρα 23/9/2019 το Υπουργείο και συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Υπουργού κ. Γ. Καρβέλη, στα πλαίσια εξειδίκευσης των δράσεων και των κοινών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν από την Πολιτεία και τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας, σε μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες και τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την Πολιτεία.
Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι ζητήματα που σχετίζονται :
• α) με την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής κατάθεσης των δικογράφων,
• β) τη δυνατότητα λήψης με ηλεκτρονικό τρόπο πιστοποιητικών που εκδίδουν τα Δικαστήρια,
• γ) τη δυνατότητα διενέργειας ψηφιακών ελέγχων τίτλων εκ μέρους των δικηγόρων από το γραφείο τους σε όλα τα κτηματολογικά γραφεία της χώρας,
• δ) την επίλυση των προβλημάτων μαγνητοφώνησης των πρακτικών και την άμεση επέκτασή της στις ποινικές δίκες,
• ε) την υλοποίηση εφαρμογών που θα διασφαλίζουν την διαφάνεια στην απονομή της Δικαιοσύνης και τηνδυνατότητα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων εκ μέρους όχι μόνο της Πολιτείας αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων όπως και κάθε πολίτη αλλά πρωτίστως την προώθηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ Δικηγόρων/Δικηγορικών Συλλόγων και Δημοσίων Υπηρεσιών.
Στη συνάντηση τέθηκε επίσης από την αντιπροσωπεία του ΔΣΑ η ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας κεντρικής δομής, με θεσμοθετημένη τη συμμετοχή σ΄ αυτήν των δικηγόρων, η οποία θα παρακολουθεί συνολικά κάθε ζήτημα εισαγωγής της τεχνολογίας στην απονομή της Δικαιοσύνης και στο πεδίο των νομικών επαγγελμάτων γενικότερα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ριζικά το φαινόμενο των αποσπασματικών ή και συχνά τεχνολογικά ασύμβατων μεταξύ τους εφαρμογών μεταξύ των διαφόρων δικαιοδοσιών ή Υπηρεσιών και της έλλειψης του αναγκαίου προηγούμενου συντονισμού όλων των εμπλεκομένων, που έχουν ως αποτέλεσμα την κατασπατάληση πόρων και τις συνεχείς καθυστερήσεις και αλληλεπικαλύψεις.
Τέλος, ζητήθηκε εκ μέρους του ΔΣΑ από το Υπουργείο να διασφαλιστεί η υποστήριξη ευρύτατου προγράμματος εκπαίδευσης των Ελλήνων δικηγόρων σε όλες τις επερχόμενες εξελίξεις, με ανάθεση αυτής της αποστολής στους Δικηγορικούς Συλλόγους.
Η πρώτη ανταπόκριση σε όλα τα ανωτέρω υπήρξε καταρχήν θετική, συμφωνήθηκε δε η συζήτηση και συγκεκριμενοποίησή τους να συνεχιστεί άμεσα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν οι αποφάσεις και σχετικές νομοθετικές και λοιπές, διοικητικής υφής, πρωτοβουλίες για την υλοποίησή τους.