Μπορούν να υποβληθούν περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε 17 ημερολογιακές ημέρες (μαζί με τα Σαββατοκύριακα δηλαδή) και ενώ τα λογιστικά γραφεία θα πρέπει να ανταπεξέλθουν ταυτόχρονα σε μια σειρά από φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που συνεχώς ανακύπτουν λόγω των μέτρων καταπολέμησης των συνεπειών του κορωνοϊού;
Μπορούν να υποβάλλονται περισσότερες από 140.000 δηλώσεις ημερησίως (και Κυριακές) τη στιγμή που μέχρι στιγμή η ημερήσια “απόδοση” των φορολογουμένων και των λογιστών τους δεν ξεπερνά τις 90.000; (σ.σ μόνο μια ημέρα στις 11 Ιουνίου έφτασε στις 102.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ).
Στο υπουργείο Οικονομικών συνειδητοποιούν τις δυσκολίες και επεξεργάζονται ήδη τα σενάρια για την νέα παράταση η οποία πρέπει να δοθεί με “έξυπνο τρόπο” ώστε να μην προκαλέσει δημοσιονομικές ή άλλες δυσκολίες.
Τα δύο σενάρια
Δύο είναι τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι.
Πρώτον, να ανακοινωθεί προς το τέλος Ιουλίου μια νέα παράταση 10 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι και λογιστές θα πρέπει να “εγκλωβιστούν” στα γραφεία μέσα στον Αύγουστο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το δεύτερο σενάριο που συγκεντρώνει και αρκετές πιθανότητες αυτή τη στιγμή είναι να ανασταλούν τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και οι προσαυξήσεις για όσους υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά το τέλος Ιουλίου.
Με αυτό τον τρόπο, οι τελευταίοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους, θα μπορούν να καταθέσουν τα ηλεκτρονικά έντυπα και μετά το τέλος Ιουλίου χωρίς να υποστούν συνέπειες.
Η μόνη συνέπεια που θα έχουν σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις πάντοτε χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις. Δηλαδή:
1. Όποιος υποβάλλει τη δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα έχει 8 μηνιαίες δόσεις από Ιούλιο μέχρι Φεβρουάριο 2021
2. Όποιος υποβάλλει τη δήλωση μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει 7 μηνιαίες δόσεις από Αύγουστο μέχρι Φεβρουάριο 2021
Αυτό το σύστημα δεν έχει καμία δημοσιονομική συνέπεια καθώς όλα τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος θα συγκεντρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 και θα καταγραφούν στις εισπράξεις του 2020.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δεν έχει προσαρμόσει ακόμη τα συστήματα της ώστε να φανεί η δυνατότητα πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις.
Ακόμη και αυτοί που έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις, βλέπουν στο σύστημα ότι μπορούν να πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Επίσης, δεν είναι περασμένη στα συστήματα ούτε η δυνατότητα πληρωμής εφάπαξ όλου του φόρου με έκπτωση 2%.
Οι φορολογικές αρχές, περιμένουν τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.
Επίσης, υπάρχει η εκκρεμότητα με τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων.
Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από όσους υπέστησαν υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων κατά 40% έληξε την πρώτη Ιουλίου αλλά η Ομοσπονδία ιδιοκτητών ζητά να δοθεί και σε αυτή την κοινωνική ομάδα πρόσθετος χρόνος.
Η δήλωση που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, συνδέεται και με το τελικό ποσό εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος καθώς το 30% της απώλειας εισοδήματος που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων, περνάει ως έκπτωση φόρου στο εκκαθαριστικό των ιδιοκτητών.
Οι αποφάσεις και από αυτό το μέτωπο αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα με αφορμή και την απόφαση να παραταθεί η δυνατότητα κουρέματος των ενοικίων για τουριστικές επιχειρήσεις και χώρους εστίασης.
thetoc.gr