Στο βαθύ κόκκινο συνεχίζει η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 4,15% λίγα λεπτά μετά τις 2 μμ και να βρίσκεται στις 861,69 μονάδες.
Οι επενδυτές προχωρούν σε risk off στα χαρτοφυλάκια τους, με τις ρευστοποιήσεις να είναι σχεδόν στο σύνολο του ταμπλό, επαναφέροντας μνήμες από πέρυσι τον Μάρτιο όταν και έκανε την εμφάνιση της η υγειονομική κρίση και στην Ευρώπη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει βουτιά 2,8% στις 468,40 μονάδες, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να χάνει έως 3,6%.
Ο DAX στη Γερμανία έχει πτώση 3% στις 15.441,50 μονάδες, ο CAC-40 στη Γαλλία χάνει 3,8% στις 6.806,71 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία υποχωρεί 3% στις 7.092,01 μονάδες. Στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 3,25% και ο IBEX-35 στην Ισπανία κατρακυλά 3,9%.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται και η αγορά πετρελαίου λόγω των εξελίξεων με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του μπρεντ υποχωρεί περισσότερο από 5% στα 76,81 δολάρια το βαρέλι.
Ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για το αμερικανικό αργό που κάνει «βουτιά» 6,15% στα 73,5 δολάρια το βαρέλι.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα το πρωί ότι θέλει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική, ώστε να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής της COVID-19, ενώ μέχρι στιγμής Ιταλία, Βρετανία, Τσεχία, Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πτήσεις από τη Ν. Αφρική.
Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν τη μετάλλαξη.
Αυτές οι ανησυχίες άλλωστε είναι που πιέζουν από την αρχή της ημέρας τις διεθνείς αγορές ενώ και τα futures της Wall Street, με τα futures του Dow Jones χάνουν πάνω από 800 μονάδες. Η αμερικανική αγορά παρέμεινε κλειστή χθες λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ σήμερα θα λειτουργήσει για λιγότερος ώρες από το κανονικό λόγω της Black Friday.
Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, οι traders περιμένουν την ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως προς τον χαρακτηρισμό της νέας μετάλλαξης, τον βαθμό επικινδυνότητας της- αν και το σαββατοκύριακο που μεσολαβεί μέχρι την συνεδρίαση της Δευτέρας ενδεχομένως να διαλευκάνει εν μέρει την κατάσταση.
Πτώση της τάξης του 5,8% καταγράφει η τιμή του bitcoin την Παρασκευή, καθώς η ανησυχία η νέα, δυνητικά ανθεκτική στα εμβόλια μετάλλαξη του κορωνοϊού έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες παγκοσμίως και ωθεί τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία αναζητώντας ασφάλεια στα ομόλογα, το γεν και το δολάριο.
Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον πλανήτη κατέγραψε απώλειες της τάξης του 5,8% στα 54.668 δολάρια έχοντας κατρακυλήσει νωρίτερα έως και 7,8% και τα 54.377 δολάρια.
Όσον αφορά την εγχώρια αγορά το κρισιμότερο όλων παραμένει κατά πόσο το νέο στέλεχος θα είναι “διαχειρίσιμο”, υπό την έννοια του βαθμού εξάπλωσής του σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, και κατά πόσο θα λειτουργήσει ως καταλύτες για την υιοθέτηση μέτρων lockdown σε μια περίοδο που θα έσωζε την οικονομία λόγω αυξημένης κατανάλωσης.
Για τη συνέχεια, κοιτάμε το επίπεδο των 870 μονάδων ως το κάτω άκρο του πολύμηνου ατασικού σχηματισμού. Σε μία συνεδρίαση με αγελαία συμπεριφορά των πωλητών, μόλις 7 έναντι 109 οι ανοδικές/πτωτικές μετοχές, η προσοχή εστιάζεται στους τίτλους με το μεγαλύτερο volatility όπως και συγκριτικά πιο ανθεκτικών έναντι της αγοράς.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην αγορά ομολόγων κυρίως του Νότου παρατηρούνταν αποκλιμάκωση της απόδοσης με το 10ετές Ελληνικό να διαπραγματεύεται με απόδοση 1,294% από τα 1,35% στο ξεκίνημα της ημέρας.
Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν αυτή την εικόνα στην προεξόφληση τους, πως τόσο η ΕΚΤ, όσο η Κομισιόν υπό αυτές τις συνθήκες θα έχουν κάθε λόγο (ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να υπεραμυνθούν λογικών χορήγησης ρευστότητας, ενίσχυσης των επιχειρήσεων (από το Δημόσιο) μετάθεση της συζήτησης για Σύμφωνα Σταθερότητας ακόμη πιο πίσω.