Δύο νέα κέντρα στη Θεσσαλονίκη και άλλα δύο στην Αθήνα έχει σε εξέλιξη η ΑΑΔΕ με στόχο τη λειτουργία τους το 2023. Τα νέα κέντρα θα αφορούν στη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και στη διαδικασία φορολογίας κεφαλαίου.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «ΑΑΔΕ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), στο πλαίσιο του 31ου Money Show.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, η δημιουργία των εν λόγω κέντρων είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι η συγκέντρωση των εργασιών και διαδικασιών που σήμερα είναι πολυκερματισμένες.
Σημειώνεται πως ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία δυο ελεγκτικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα στην Αττική, με στόχο τη βελτιστοποίηση των φορολογικών ελέγχων.
Παράλληλα, επιταχύνεται το έργο αναβάθμισης των κτηριακών και υπολογιστικών υποδομών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργείται αποθηκευτικός χώρος στη Σίνδο. Αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει και για την περιοχή της Κουλούρας Ημαθίας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε για την αναμόρφωση των τελωνειακών υπηρεσιών στις ελεύθερες ζώνες και συγκεκριμένα στη συνεργασία που υπήρξε με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα εναπόθεσης των εμπορευματοκιβωτίων στο ΣΕΜΠΟ.
Ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της ΑΑΔΕ για ευκολότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ο κ. Πιτσιλής είπε πως βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας, που απαιτείται τόσο για την είσπραξη χρημάτων όσο και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Παράλληλα, σύντομα θα υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στην έκδοση των ψηφιακών δελτίων αποστολής σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους να ενταχθούν στη διαδικασία επιχειρήσεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής, «όραμά μας είναι η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και ΑΑΔΕ, αλλά και η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης, προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο θα συνεχίσει να υφίσταται και το κανάλι της απευθείας εξυπηρέτησης για τις περιπτώσεις που χρειάζεται».
Διαλειτουργικότητα ΑΑΔΕ με τους άλλους φορείς του δημοσίου
Στη διαλειτουργικότητα της ΑΑΔΕ, η οποία πλέον προσφέρει μέσω του myaade τη δυνατότητα για 260 ψηφιακές υπηρεσίες, με τους άλλους φορείς του δημοσίου αναφέρθηκε ο κ. Πιτσιλής, υπογραμμίζοντας πως την ανάγκη για να βρεθούν ψηφιακές λύσεις από το 2016 μέχρι και σήμερα επέσπευσε και ο κορωνοϊός. Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν από το 2016 μέχρι σήμερα 1,5 δισ. κλήσεις παροχής στοιχείων από την ΑΑΔΕ προς άλλα συστήματα δημοσίων φορέων.
Κορωνίδα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑΑΔΕ χαρακτήρισε το mydata, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 πιλοτικά και μέχρι σήμερα έχουν καταγράφει 1,7 δισ. παραστατικά και έχουν γίνει συναλλαγές ύψους 1,058 τρισ. ευρώ. Μέσω του mydata, σημείωσε ο κ. Πιτσιλής τρέχουμε τη διαδικασία προσυμπλήρωσης του Ε3 στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο πλατφόρμα του myproperty, o κ. Πιτσιλής τόνισε ότι το 90% κάθε δήλωσης που αφορούσε μεταβιβάσεις ακινήτων του 2022 ήταν ηλεκτρονική ενώ στόχος είναι το ποσοστό να αγγίξει το 100%. Μέσω του myproperty, το 2022, υποβλήθηκαν 230.000 ψηφιακές δηλώσεις.
Σύντομους χαιρετισμούς κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθηναν ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος, ο προεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης.