Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ το 2022, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμα στο 1,6% του ΑΕΠ, αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία και όπως εκτιμούν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, το γεγονός αυτό πιστοποιεί τη δυναμική σε ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι.
Τα στοιχεία μάλιστα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 3μηνο του έτους δημιουργούν σοβαρές προσδοκίες ότι το 2023, όπως τουλάχιστον αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο αλλά και έγκυροι αναλυτές, τα μεγέθη, αν βέβαια δεν υπάρχει κάποια σοβαρή δυσμενής εξέλιξη, θα κινηθούν υψηλότερα των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατίθεται στην Κομισιόν.
Εκτός από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, υπάρχουν και δύο ακόμη παράγοντες που επιτρέπουν μία μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τη σημαντική αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, που αν συνεχιστεί θα δώσει επιπλέον πόντους στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια στα έσοδα.
Οι θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση τα στοιχεία των πρώτων δύο μηνών του έτους, αλλά και αυτών που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των πτήσεων και των προκρατήσεων. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι τα έσοδα θα είναι περίπου όσα και το 2019. Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΤ, θα είναι περίπου 2 δισ. περισσότερα από αυτά που είχαν επιτευχθεί τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό
Ο πήχης για το 2023 και το 2024
Εφέτος ο πήχης μπαίνει πέριξ του 0,7% για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2024 στο 2%. Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023, δείχνουν σημαντική υπέρβαση, έναντι του στόχου σχεδόν σε όλα τα βασικά μεγέθη.
Τα φορολογικά έσοδα είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο, οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες και ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,07 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για επίσης πλεόνασμα, μόλις στα 28 εκατ. ευρώ.
Εν μέρει το αποτέλεσμα αυτό, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, έχει και τεχνικά χαρακτηριστικά και στην πορεία του χρόνου θα απαλειφθεί, αλλά υπάρχουν και πραγματικά δεδομένα που επιτρέπουν την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο.
Τα πραγματικά δεδομένα
1. Ο ΦΠΑ εμφανίζεται στο 3μηνο αυξημένος σε σχέση με τον στόχο κατά 417 εκατ. ή κατά 8%, ενώ σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είναι αυξημένος κατά 712 εκατ. ή ποσοστό 14%. Συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2023, τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 5,610 δισ. ευρώ, έναντι 5,193 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος και 4,898 δισ. ευρώ που ήταν τα έσοδα από ΦΠΑ πέρυσι.
2. Η αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος κατά 13% έναντι του στόχου και κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε το 3μηνο ήταν 4,137 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έσοδα 3,650 δισ. ευρώ και πραγματοποιηθέντων εσόδων το ίδιο διάστημα πέρυσι 3,525 δισ. ευρώ.
3. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 13,682 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,508 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.
4. Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023 ανήλθαν στα 16,622 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 542 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που ήταν 17,164 δισ. ευρώ, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, ενώ παρουσιάζονται αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 775 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων μεταβιβάσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,006 δισ. ευρώ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχουν έσοδα, όπως αυτά από τα Τέλη κυκλοφορίας, οι τελευταίες δύο δόσεις από τον φόρο εισοδήματος, που μεταβάλουν την πραγματική εικόνα κατά κάποιο τρόπο, αλλά όχι δραματικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ