Απαντήσεις για το τι ισχύει πραγματικά στο θέμα των τριετιών, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Η τριετία 2024-2027 έχει «κλειδώσει» για 1,5 εκατ. εργαζόμενους.
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το αν το ξεπάγωμα στις τριετίες θα συνεχίσει να ισχύει σε περίπτωση που οι δείκτες ανεργίας ξεπεράσουν το 10%. Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν υπάρχει περίπτωση πισωγυρίσματος και μάλιστα τόνισε ότι η τριετία 2024-2027 έχει «κλειδώσει» για 1,5 εκατ. εργαζόμενους.
Αναφορικά με την περίοδο 2027-2030 θα υπάρξει εκτίμηση των δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί, ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας η αίσθησή του είναι ότι η οικονομία οδεύει στη σωστή κατεύθυνση και δεν θα επηρεαστούν οι τριετίες.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της παράλληλης εργασίας αναφέροντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία και μάλιστα, ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα της ΕΕ που δεν είχε συμμορφωθεί.
«Πρόκειται για ένα μέτρο που είναι 100% υπέρ των εργαζομένων καθώς τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν και δεύτερη εργασία με τα νόμιμα δικαιώματα τους, ενώ μέχρι σήμερα ο πρώτος τους εργοδότης μπορούσε να τους απαγορεύσει να έχουν και δεύτερη κύρια εργασία», σημείωσε.
Σχετικά με το πενθήμερο, εξήγησε πως δεν καταργείται, ενώ εξήγησε ότι οι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν όλη την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν αν δουλεύουν και Σάββατο ή Κυριακή, χωρίς όμως να επηρεάζεται το 5θημερο αν αυτό προβλέπεται στη σύμβαση τους και μάλιστα με υψηλότερες αμοιβές για εργασία το Σάββατο ή την Κυριακή.
Αναφορικά με την ακρίβεια τόνισε πως αποτελεί ένα πρόβλημα αλλά ανέφερε ότι η ζωή των πολιτών είναι σε καλύτερα επίπεδα από ότι την τετραετία 2015-2019. Όσο για το επίδομα προσωπικής διαφοράς, επιβεβαίωσε ότι θα δοθεί τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους που είναι δικαιούχοι.
Τέλος, σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε λάβρος λέγοντας «ο συνδικαλισμός εξευτελίζεται σήμερα στην Ελλάδα». «Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αφορά το Δημόσιο, γι΄ αυτό νομοθετεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Ε λοιπόν σήμερα δεν απεργεί ο ιδιωτικός τομέας τον οποίο αφορά το νομοσχέδιο (ΓΣΕΕ) και απεργεί ο δημόσιος τομέας τον οποίο δεν επηρεάζει το νομοσχέδιο (ΓΣΕΕ)», τόνισε.