Αδειάζει η κλεψύδρα για τους φορολογούμενους που δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου το 2024. Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των eαποδείξεων που απαιτεί η εφορία λήγει μαζί με το τέλος του έτους και καλό θα είναι οι υπόχρεοι να τσεκάρουν αν ο λογαριασμός των αγορών και των υπηρεσιών επαρκεί για την κάλυψη του ορίου και την αποφυγή του φορο-πέναλτι ύψους 22% επί του ποσού που θα λείπει, καθώς ορισμένες αποδείξεις μετρούν διπλά.
Πρόσθετες επιβαρύνσεις
Ειδικά, σύμφωνα με την Απογευματινή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ θα πρέπει να είναι πιο εξονυχιστικοί με το «τσεκ-απ», αφού με τα τεκμήρια αυξάνεται το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν το 2024 και συνεπώς και η αξία των αποδείξεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Όμως, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν και τα εξής:
Οι δαπάνες για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα απόδειξη αξίας 100 ευρώ μετράει στην εφορία για 200 ευρώ.
Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της διατροφής από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής καθώς και το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
Για φορολογούμενους στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων μειώνεται στα 5.000 ευρώ.
Αν οι δαπάνες για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, για δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Παραδείγματα
Επαγγελματίας που δηλώνει καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ
Μέχρι και το 2022 θα έπρεπε να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα 1.500 ευρώ. Όμως φέτος, που το εισόδημά του θα προσδιοριστεί σε τουλάχιστον 10.920 ευρώ, το ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.276 ευρώ. Δηλαδή θα πρέπει να εμφανίσει επιπλέον 1.776 ευρώ. Αν δεν συγκεντρώσει το επιπλέον ποσό για τις αποδείξεις, θα κληθεί να καταβάλλει πρόσθετο φόρο 390,72 ευρώ.
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, θα πρέπει φέτος να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματος του, δηλαδή 4.500 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων είναι 4.000 ευρώ, τότε για τη διαφορά των 500 ευρώ θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22%, δηλαδή 110 ευρώ.
Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ
Θα πρέπει οι ηλεκτρονικές πληρωμές να ανέρχονται σε 6.000 ευρώ (20.000€ χ 30%). Αν είναι χαμηλότερες, για παράδειγμα 5.000 ευρώ, για τη διαφορά των 1.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 220 ευρώ (1.000 χ 22%).