Σε μία δόση θα καταβληθεί σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στις αρχές Οκτωβρίου το market pass σε εκατομμύρια δικαιούχους. Η παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθυστερεί τη διαδικασία διασταύρωσης των εισοδημάτων ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, με αποτέλεσμα να μετατίθεται χρονικά ο χρόνος πληρωμής του.
μία δόση θα καταβληθεί σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στις αρχές Οκτωβρίου το market pass σε εκατομμύρια δικαιούχους. Η παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθυστερεί τη διαδικασία διασταύρωσης των εισοδημάτων ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, με αποτέλεσμα να μετατίθεται χρονικά ο χρόνος πληρωμής του.
Αρα η παράταση του market pass μπορεί να αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αλλά η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία δόση.
Ερωτηθείς σχετικά ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «ή σε δύο δόσεις ή θα δοθούν και οι τρεις δόσεις όλες μαζί τον Οκτώβριο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα συστήματα αλλά και από τη δυνατότητα να ανοίξουν» προσθέτοντας πως «έτσι και αλλιώς αναγκαζόμαστε να πάρουμε από την 1η Σεπτεμβρίου τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών για να μπορέσουμε να κρίνουμε. Το νωρίτερο είναι αυτό».
Ποιοι θα κάνουν αίτηση
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα εκκινήσει η αξιολόγηση τους με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος. Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022.
Ετσι εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις, καθώς ένας αριθμός από τους παλιούς θα μείνει εκτός, ενώ θα υπάρξουν και νέοι δικαιούχοι.
Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.
Ίδια κριτήρια και ποσά
Το ύψος του επιδόματος και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.
Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν επίσης τα ίδια:
έως 16.000 ευρώ ο άγαμος,
24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο
όπως επίσης και τα περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).
Ψηφιακές πληρωμές
Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.
Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.
Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.